L’hivern és sinònim d’incendis en habitatges a Barcelona. En dos dies, els bombers han sufocat fins a sis focs, l’últim en un pis del carrer de l’Onze de Setembre de Sant Andreu. Segons David Jimenez, cap dels serveis tècnics del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, els lladres i les instal·lacions elèctriques sobrecarregades estan darrere d’un nombre molt elevat d’incendis a les llars.

Instal·lacions més segures, però amb més risc d’incendi

Segons Jiménez, les instal·lacions elèctriques cada cop són més segures. Per contra, ara es connecten més dispositius i això augmenta el risc d’incendi. L’expert fa una crida a no emprar lladres perquè quan s’escalfen en excés poden generar guspires. “Haig de ser molt conscient que el cable que està portant aquest corrent en aquell lladre no està dimensionat, potser, per suportar tanta demanda d’energia”, apunta.

Les estufes, lluny de mobles i sofàs

Per prevenir focs, Bombers de Barcelona també aconsella no col·locar roba humida sobre aparells elèctrics i allunyar-los de sofàs o mobles que es puguin cremar. “Les estufes són un electrodomèstic molt perillós: per les nits, quan estàs al sofà, la gent s’adorm i hi estan molt a prop. En fem un ús indegut. Per exemple, per assecar la roba fem servir les estufes i tot això el que provoca són incendis.”, explica Carlos López, caporal dels Bombers de Barcelona.

Campanya de prevenció d’incendis dels Bombers

Els Bombers de Barcelona han engegat una campanya de conscienciació per prevenir incendis i ensenyar la ciutadania com actuar davant situacions de risc. Sota el lema “A casa, no convidis el foc”, la iniciativa s’adreça especialment a persones grans que viuen soles o amb diversitat funcional. Entre altres consells, els experts incideixen en la importància d’instal·lar detectors de fum, per evitar víctimes mortals, o el bon ús de la xarxa elèctrica per evitar sobrecarregar-la.