(ACN) L’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat i Protecció Civil han fet aquest dilluns el primer simulacre d’accident aeri en zona d’aiguamolls. Concretament, l’exercici, en què han participat més de 200 professionals, ha simulat la caiguda d’un avió a l’estany de Cal Bitxot, a l’interior dels espais naturals del Delta del Llobregat.
Un cop rebut l’avís de l’accident als volts de les 10.30 h, Protecció Civil ha activat l’AEROCAT, el pla d’emergències aeronàutiques, i els cossos d’emergència s’han desplaçat al lloc de l’accident. Els primers en arribar han estat els Bombers de l’aeroport del Prat que, amb dos camions, han estabilitzat la zona ruixant, simuladament, l’avió i els voltants amb escuma.
Estrena d’una nova plataforma de rescat
A partir d’aquí, els efectius participants han iniciat la maniobra de rescat de les víctimes immediates, a qui han evacuat fora de la zona d’intervenció per traslladar-les i ser rebudes pels efectius sanitaris. A més, s’han realitzat tasques d’extinció i de recerca i rescat de víctimes, tant a l’interior com a l’exterior del fusellatge, així com també a l’estany per part dels GRAE Subaquàtics.
Per excarcerar i evacuar les víctimes de l’avió, que s’ha recreat amb una petita barca on hi havia dues víctimes, amb més seguretat, s’ha muntat per primer cop una plataforma flotant desmuntable, que ha estat operativa en pocs minuts, i en la qual els professionals han pogut fer arribar el material necessari i maniobrar amb més agilitat que no pas fent-ho des de l’aigua.
Operatiu seguit en directe per drons
Tot el dispositiu s’ha coordinat inicialment des del centre de control avançat que s’ha instal·lat al pàrquing de Cal Tet, a uns 600 metres de l’accident. A més, gràcies a la unitat de drons dels Mossos d’Esquadra, l’operatiu s’ha pogut seguir en directe des de la sala de crisi ubicada a les instal·lacions de l’aeroport del Prat.
Al seu torn, l’Ajuntament del Prat de Llobregat ha activat el Pla d’emergències municipal i el CECOPAL (centre de Coordinació Operativa Municipal), com es faria en una situació real. També s’han practicat sistemes d’avís a la població per part de la policia local en funció dels riscos detectats a l’entorn de la zona de l’accident simulat determinats pel conjunt de cossos d’emergència.
En dur-se a terme a l’estany de Cal Bitxot, el cos dels Agents Rurals també ha vetllat perquè la celebració del simulacre fos compatible amb la preservació de la biodiversitat d’aquesta zona del delta del Llobregat, tant prèviament a l’hora de decidir el punt exacte on es duria a terme, com durant el seu desenvolupament, evitant qualsevol afectació a la fauna i la flora.