El primer centre d’economia blava de Barcelona comença a prendre forma. Estarà ubicat al Port Olímpic i ja s’han començat a adjudicar els 12 primers locals a empreses relacionades amb activitats i serveis nàutics, tecnologia, recerca i innovació i l’economia circular. El procés d’adjudicació de locals s’està fent en paral·lel amb les obres d’adequació dels espais on s’instal·laran: el moll de Mestral i el dic de Recer.
Entre les empreses que ja han aconseguit un dels locals n’hi ha una dedicada a fer llaüts elèctrics i amb sostre solar. “El Port Olímpic és el millor lloc on podem estar”, assegura Oriol Basses, un dels tres socis d’aquest negoci que també vol potenciar l’electrificació de la flota actual d’aquestes embarcacions. L’Octavio Jiménez, un canari amb vincles a Barcelona que es dedica a fer veles lleugeres, també ho té clar: “Quan vaig veure oportunitat no m’ho vaig pensar”. Ell també ha aconseguit local a les noves instal·lacions i creu que quan s’acabi el projecte serà “el més modern de l’estat”.
250 llocs de treball al Port Olímpic
En total hi haurà 54 espais de treball destinats a l’economia blava amb un total de 5.000 m2. Un cop adjudicats els primers locals, aquesta setmana s’ha obert una nova licitació de seguir adjudicant-ne a més empreses. De fet, ja hi ha una desena més de projecte que hi han mostrat interès. L’objectiu és convertir el Port Olímpic en un pol d’activitat econòmica vinculat al mar, amb la previsió que sigui capaç de generar uns 250 llocs de treball.
La transformació del Port Olímpic, a punt per a la Copa Amèrica
La transformació del Port Olímpic té un pressupost de 12 milions d’euros i està previst que les obres estiguin enllestides al llarg del primer semestre del 2024, abans de la celebració de la Copa Amèrica de vela. De fet, durant aquest esdeveniment esportiu, el Port Olímpic s’ha de convertir en la base dels equips de regates juvenil i femenina.