L’Ajuntament de Barcelona va lliurar fa un mes els 167 habitatges dels tres blocs que corresponen a la tercera fase de remodelació de les antigues cases barates del Bon Pastor. Els habitatges estan destinats a reallotjar els afectats per la remodelació del sector de les cases barates, també anomenades Grup Milans del Bosch, i que el Patronat Municipal de l’Habitatge va construir l’any 1929.

Els tres edificis construïts en aquesta tercera fase de remodelació tenen respectivament 60, 61 i 46 habitatges. Són pisos d’entre una i quatre habitacions, tenen de mitjana uns 80 metres quadrats i estan construïts amb criteris de sostenibilitat i d’estalvi energètic. Els veïns reallotjats han pogut accedir als habitatges a través de tres modalitats: compra, lloguer o lloguer vitalici. El preu de cadascuna de les modalitats i les condicions ve determinat pels ingressos familiars i per l’edat dels afectats. Segons la presidenta de l’Associació de Veïns del Bon Pastor, Paquita Delgado, “la majoria dels veïns s’han acollit a la modalitat de lloguer. Jo calculo que un 80 % han optat pel lloguer i només un 20 % ha optat per la compra”. D’altra banda, als baixos dels edificis nous s’hi instal·laran alguns establiments comercials i també equipaments com el nou casal per a gent gran del barri i el local de la Comissió de Festes del Bon Pastor.

Des de fa algunes setmanes, els veïns han començat a moblar els pisos i a traslladar les seves pertinences. Els veïns estan molt contents amb el trasllat ja que la majoria feia anys que esperaven aquest moment, ja que moltes de les cases barates tenen problemes greus de salubritat i humitat. Zoila Calderón és una de les veïnes reallotjades de la tercera fase de reforma del Bon Pastor: “La tercera fase s’ha fet molt llarga. Ha costat molt tenir-la perquè al principi les obres es van aturar molt temps. Quan es va reprendre el projecte els veïns vam haver d’organitzar-nos i de lluitar per aconseguir que el Patronat Municipal de l’Habitatge construís el tercer bloc. I per acabar-ho d’arrodonir, tot i que fa mesos que els edificis ja estaven acabats, l’entrega s’ha tornat a endarrerir per problemes puntuals amb alguns dels reallotjats.” A partir d’ara, els veïns tindran fins al 27 d’abril per finalitzar la mudança i abandonar la casa barata on havien viscut durant tants anys. El Patronat Municipal de l’Habitatge ofereix un servei d’acompanyament per fer el trasllat. Ho explica María Soledad Ribero, veïna reallotjada de la tercera fase de reforma del Bon Pastor: “Quan ho tingui tot empaquetat m’acolliré al servei de mudança. El servei consisteix que una empresa contractada pel patronat s’encarrega de desmuntar els mobles, i de traslladar-los i muntar-los al pis nou. Per a les persones que ja som grans és un bon servei.”

Entorn més verd i amb prioritat per als vianants

A més de la construcció dels nous blocs de pisos, l’Ajuntament ha reurbanitzat i millorat l’espai públic de la zona, ampliant les zones verdes i donant prioritat a les zones de vianants. S’hi han instal·lat també àrees de jocs infantils i àrees d’exercici per a la gent gran, s’han soterrat les xarxes aèries de serveis, s’han eliminat les barreres arquitectòniques, i s’han implantat sistemes més eficients de reg i d’il·luminació així com la recollida pneumàtica de residus. L’àmbit d’actuació d’aquesta tercera fase ha estat de 16.563 metres quadrats.

La quarta fase, en marxa

La reforma de les cases barates del Bon Pastor consta de cinc fases. L’any 2006 es van lliurar els 152 habitatges corresponents a la primera fase, el 2010 els 190 habitatges corresponents a la segona, i ara els 167 corresponents a la tercera fase. La quarta fase es troba en procés de redacció dels projectes bàsics de construcció i es preveu edificar cinc blocs de pisos, que sumaran un total de 245 habitatges més. Així doncs, quan es completin les quatre fases de construcció d’habitatges s’hauran edificat 754 pisos de diferents tipologies, però tots d’entre 60 i 90 metres quadrats, i en edificis dotats també de places d’aparcament soterrani. La cinquena i última fase preveu la reurbanització de l’entorn i la construcció d’equipaments.