“Barcelonines i barcelonins, des d’aquest històric saló, emocionada us vull dir que sigueu feliços i que la vostra mirada sigui com la d’un infant, per gaudir les Festes de la Mercè”, aquestes han estat les primeres paraules de la il·lustradora Carme Solé Vendrell, pregonera de les Festes de la Mercè 2024. L’artista, reconeguda per les seves il·lustracions en publicacions infantils, ha decidit que els més menuts siguin l’eix central del seu discurs. “Si la humanitat actués amb mirada d’infant, de ben segur que el món seria molt millor”, ha reivindicat.
Créixer a Horta
Per abordar el tema, Solé Vendrell s’ha transportat a la seva infantesa al barri d’Horta de Barcelona, quan encara era un “poble”. Allà és on, segons ha explicat, va aprendre. “Quan jo era petita teníem molt poques joguines, uns quants llibres d’autors catalans. I teníem, per damunt tot, el teatre. Allà, en aquell escenari em vaig educar estèticament i socialment”, ha detallat. És a través d’aquest record dolç d’infantesa que ha elogiat la vida comunitària dels barris en una monumental Barcelona.
Em vaig educar en una família compromesa amb el barri i mai no he entès la vida sense aquest compromís”
Una infantesa sense pantalles
Carme Solé Vendrell ha fet una contraposició de la seva infantesa —centrada en la lectura, el teatre i els jocs al carrer— i l’era digital del moment. “Quan penso en tots els infants que estan abduïts per les pantalles i de com se’ls priva de la llibertat d’escollir, de compartir, de jugar, d’imaginar…”, ha reflexionat. És per això que ha aprofitat el moment per adherir-se a la campanya d’Adolescència Lliure de Mòbil, que lluita per ajornar l’accés als mòbils fins al 16 anys.
L’autora de La lluna d’en Joan també ha aplaudit iniciatives com la de l’Altaveu d’Infants de Barcelona, que fa tallers amb nens de primària per conèixer les seves preocupacions i traslladar-les a les autoritats de la ciutat.
El cartell de la Mercè
Sobre el polèmic cartell de les Festes de la Mercè 2024, Carme Solé Vendrell només ha tingut bones paraules. “Quan jo era petita com aquell nen, un dia de festa major estava al llit malalta, els Gegants de la Ciutat baixaven pel carrer de casa i el meu pare els va demanar que ballessin davant del nostre balcó. I vaig veure, com el nen del cartell, la mateixa geganta que em mirava“, ha explicat. Així, emocionada, ha tornat inevitablement als moments d’infantesa i ha afegit que, “com passa a vegades, hi ha coses que ens fan adonar que la vida té moments meravellosos“.
“WHY?”, una paraula per parlar d’injustícies
“Feia molts anys recollia pàgines dels diaris en què infants amb les seves mirades em cridaven l’atenció”, ha explicat l’artista. Motivada per la imatge desoladora de la guerra, va començar a pintar-los en teles grosses, amb traços lliures i potents que es van exposar sota el títol “WHY?”, una paraula que, segons ha justificat Solé Vendrell, s’utilitza per parlar d’injustícies. És per això que ha fet una mostra d’aquest tipus de pintura en directe acompanyada de tres adolescents, la Jana, el Dídac i l’Aniol, que “han sigut dels privilegiats que fins als 14 anys no han tingut accés als mòbils”.
Una bona escola pot canviar i ha canviat moltes vegades la vida de molts infants”
En el moment de pintar, a causa dels nervis i també del gran format del llenç, l’artista s’ha deixat la lletra c de la paraula Mercè. Ho ha arreglat ràpidament i ha continuat amb la cara d’un infant.
Importància de la lectura
Amb una gran passió per la lectura i també per l’escriptura, la pregonera ha destacat la importància de la seva professió com a creadora de literatura per als més menuts. Per ella, és essencial representar a les seves històries personatges diversos perquè tothom que els llegeixi s’hi pugui identificar d’alguna manera.
Una trajectòria marcada per l’art
A tot el discurs no hi han faltat referències artístiques que, com ha dit, han marcat la persona que és avui: José Agustín Goytisolo, Salvador Espriu, Joan Miró i Gabriel García Márquez, entre d’altres. També ha destacat lectures com La luz és como el agua, Història d’Ester i Two monsters.
“L’únic llenguatge universal és el plor d’un infant”
“La mirada d’infant és allò més bonic que hi ha en nosaltres i que sovint ens neguem a veure. Hi ha monstres que viuen als contes, però n’hi ha d’altres, com la fam, la guerra, el maltractament i l’esclavatge, que viuen en la realitat diària d’infants d’arreu del món“. Aquesta ha estat la reivindicació final de la il·lustradora Carme Solé Vendrell.
Collboni reivindica una Mercè per als infants
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha refermat el seu objectiu de “treballar perquè el futur dels infants sigui millor que el nostre present”. Així, ha fet una radiografia de la situació i ha exposat que “un terç dels infants del país es troben en situació de risc o exclusió social” i s’ha compromès a continuar impulsant iniciatives com l’Altaveu d’Infants de Barcelona.
També ha reconegut la llarga trajectòria de Carme Solé Vendrell, com a artista i com a defensora dels drets dels infants. Així, ha tingut un record per a aquells que pateixen en conflictes a llocs com Ucraïna, Gaza i el Sudan. Amb tot això, ha desitjat una bona Mercè a tothom i ha aplaudit la cultura popular com a “part de la nostra identitat com a ciutat global”.