(ACN) Activistes de Rebel·lió Científica i Rebel·lió o Extinció han ruixat amb pintura vermella biodegradable el iot de luxe anomenat Kaos, embarcat al Port Vell, i propietat de Nancy Walton, filla de James Bud Walton, hereva de la cadena de supermercats Walmart, en protesta per la crisi climàtica. Les entitats ecologistes han recordat que l’estiu del 2023 ha tornat a assolir temperatures rècord i esdeveniments climàtics extrems i han lamentat que l’1 % de les persones més riques del planeta “continuïn contaminant més que el 50 % de les més pobres”. Han considerat que els vaixells de grans dimensions són un dels exemples “més evidents d’un estil de vida insostenible per al planeta”.

Segons les entitats ecologistes, el iot construït l’any 2017 té un valor de 300 milions d’euros i un cost de manteniment anual entre els 20 i 30 milions de dòlars. Segons Forbes, Walton és la 229a persona més rica del món, amb un patrimoni estimat de 8.430 milions d’euros.

Els milionaris produeixen un milió més d’emissions

Els ecologistes han indicat que d’acord amb un estudi d’Oxfam, un multimilionari produeix un milió de vegades més emissions que la persona mitjana, tenint en compte les emissions produïdes arran de les seves inversions. Alhora, han recordat que aquesta embarcació ja va ser objectiu d’una protesta no violenta duta a terme per Futuro Vegetal durant el mes de juliol a Eivissa.

Per tot plegat i en línia amb la campanya “Make them pay”, les entitats han dement que es prohibeixin i es confisquin els iots més grans del món i es posin a disposició de les persones migrants que intenten travessar la Mediterrània. També han reclamat que els multimilionaris estiguin obligats a aportar diners als Fons de Pèrdues i Danys climàtics per als pobles i zones més afectats, per mitigar i adaptar-se als pitjors impactes de canvi climàtic.