"És un joc d'escapisme en viu. Entrareu totes plegades per aquesta porta. La vostra missió com a equip és tornar a sortir per aquesta porta, que queda tancada darrera vostre, en màxim una hora de temps." Així comença el joc d'escapisme en viu que ofereix l'empresa Parapark. El misteri és imprescindible en la dinàmica del joc i la xerrada inicial revela poques incògnites del que els espera als grups d'entre dues i cinc persones que hi participen. Una llibreta, un bolígraf i un "walkie-talkie" són els únics objectes que reben abans d'entrar a l'espai de joc. QUIM CLAVELL, gerent de Parapark "Has de buscar elements, objectes, codis, claus, una sèrie de coses que aplicades en el propi joc amb lògica, enginy, sentit comú, intuïció, fan que totes les peces vagin tancant-se i siguis capaç d'obrir la porta." Un cop a dins els jugadors són controlats mitjançant càmeres de seguretat i en cas d'urgència poden activar un botó d'emergència que els permet acabar la partida. "Això que veieu, que esteu assenyalant és important pel següent pas." Per agilitzar el joc els participants compten amb l'ajuda en forma de pistes que reben de l'exterior. I si l'enginy ha funcionat com cal abans dels 60 minuts de què disposen per sortir de la sala, l'alegria és immensa. ANDREA AHUETE "Al principi no sabia què fer ni per on com començar a mirar ni res. Però després quan ha començat tot el joc i s'ha posat tot el joc en marxa ha sigut genial." VINYET MUNTANER "M'ha recordat molt a aquests jocs que hi ha a vegades per ordinador però a la vida real és molt més intens." IRENE SÁNCHEZ "Hem començat cadascuna a buscar alguna que altre pista, una altra cosa i cada vegada que trobàvem alguna cosa que pogués ajudar-nos ens posàvem histèriques i eufòriques perquè ens feia molta il·lusió descobrir la següent pista." Participar-hi costa 47 euros el grup. Per jugar-hi s'han de tenir un mínim de 14 anys i en cas de ser menor de 16 anar acompanyat d'un adult. De moment el negoci, pioner a Barcelona, disposa de dos locals amb jocs independents tot i que a la ciutat ja han aparegut altres espais similars.

Els jocs d’escapisme són presents des de fa temps a tota mena de plataformes com els ordinadors, els telèfons mòbils i les tauletes. I a Barcelona també és possible fer-ho de manera vivencial.

La proposta és de Parapark, una franquícia d’una empresa hongaresa, que ha instal·lat dos pisos a Sants i Hostafrancs en què es pot viure una experiència si més no intrigant. El concepte és senzill: un grup d’entre dues i cinc persones han d’entrar en una habitació amb únicament una llibreta, un bolígraf i un “walkie-talkie”. Un cop a dins, els participants hauran d’interactuar amb una sèrie d’elements usant la lògica, la intuïció i el joc en equip. Només així, els jugadors podran anar superant prova rere prova, i finalment acabaran obtenint una clau que els permetrà sortir de la sala. Per complir la missió els participants disposen de seixanta minuts i en cas d’emergència poden decidir que acabi el joc a través d’un botó de seguretat.

El conductor de l’activitat controla en tot moment el grup i la dinàmica del joc des d’unes càmeres de seguretat per garantir que tot funciona amb normalitat. I si els jugadors ho requereixen, ofereix alguna pista subtil que dona fluïdesa al joc.

Per participar s’han de tenir com a mínim 14 anys i en cas de ser menor de 16 s’hi ha d’anar acompanyat d’un adult. El preu de grup, tant si és del mínim de dues persones com el màxim de cinc, és de 47 euros la partida.

Parapark disposa de dos pisos a Sants i Hostafrancs que són dos jocs totalment independents, amb proves diferents. El negoci és  pioner a la ciutat si bé l’èxit n’ha fet proliferar d’altres com Cronologic, Apartamento 97 o Roomin.