El treball analitza l’epigenètica, és a dir, com influeix l’ambient o la història d’una persona en les generacions futures a través de la genètica. Una investigació molt nova ja que, fins ara, es creia que només el genoma tenia impacte en les futures generacions, i no l’epigenètica, en períodes com la lactància o la gestació.

Per tant, s’explica com la malnutrició o els agents tòxics poden causar canvis en l’epigenoma que, després, modifiquen l’expressió d’un gen concret. No obstant això, els científics expliquen que la forma de vida d’una persona és la que, en el futur, definirà si les predisposicions genètiques afloren o no.

Durant l’estudi es va reduir la ingesta de calories en un 50% durant la darrera setmana de gestació d’una femella de ratolí. Consegüentment, les cries van néixer amb pes baix i l’anàlisi va permetre veure com la malnutrició en l’úter va afectar el metabolisme dels greixos i el colesterol al fetge, una alteració que també es va detectar en l’esperma dels mascles que van néixer amb pes baix.

Segons l’estudi, aquestes dades expliquen la transmissió del risc de diabetis de pares a fills i expliquen com un nounat que pesi menys de 2,5 quilograms té més risc de tenir diabetis, obesitat o problemes cardiovasculars.