Ningú no trobarà a faltar l’obligatorietat de la mascareta, que fins ara seguia vigent als centres sanitaris, les farmàcies i les residències. Aquest dimarts el Consell de Ministres ha aprovat retirar-la en aquests espais i la mesura entrarà en vigor tan bon punt es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat. Aquestes han estat les últimes hores en què els pacients amb visita a un centre d’atenció primària o hospital no han pogut triar si posar-se-la o no: “Si vaig a l’hospital per a una cosa específica, potser sí. Però si no, me la trauré”, ha explicat una usuària aquest dimarts a la tarda abans d’entrar al CAP Clot. “Jo no me la continuaré posant. Si ja no la porto al metro i faig vida normal, aquí tampoc”, ha dit un altre.

A les farmàcies s’havia fet complicat fer complir l’obligatorietat

“A mesura que ha anat passant el temps, cada cop ha estat més complicat fer complir l’obligació. Fins i tot creava discussions en el taulell“, argumenta Marta Roig, vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Ho corrobora Juan José Plana, propietari d’una farmàcia al carrer de Lope de Vega, que en més d’una ocasió ha hagut de fer pedagogia amb els clients: “Hi ha gent que fins i tot esperava fora a veure qui entrava sense mascareta per recriminar-los-ho”, assegura. Amb tot, el Col·legi de Farmacèutics recorda que, amb símptomes de coronaviurs o grip, és indicat seguir duent-la en entrar a aquests espais.

ACRA, la patronal de les residències: “Avui és un dia de celebració”

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials feia mesos que en reclamava la retirada: “Per a nosaltres és un dia d’alegria, els usuaris podran veure la cara de la persona que els cuida i acaronar una cara“, diu Toni Andreu, director d’estratègia de l’entitat i epidemiòleg. L’ACRA considera que la retirada ha arribat tard perquè en la majoria de països de la Unió Europea l’obligatorietat ja havia caigut.