Com cada segon divendres de mes des del desembre, Barcelona s’ha omplert de talls de trànsit al voltant de desenes d’escoles per reclamar espais més segurs i amb menys contaminació. És la Revolta Escolar, que va començar amb uns 20 centres educatius i s’ha estès fins a una cinquantena d’escoles, tot i el compromís municipal d’actuar en un centenar d’equipaments educatius. A la iniciativa s’hi han adherit no només centres ubicats a grans artèries, amb tres o quatre carrils de circulació, sinó també petites escoles de barris més tranquils.
Un exemple és l’Escola Àngels Garriga, situada al barri de la Font del Fargues, que vol aprofitar el carrer de Gallecs perquè els gaudeixin els alumnes de l’escola. Es tracta d’un carrer estret on, tot i que unes baranes protegeixen la sortida dels petits, les voreres són estretes. S’hi han fet algunes actuacions per reduir la velocitat dels vehicles, però les famílies creuen que l’entorn escolar té marge de millora. “Volem eliminar la part d’aparcament per eixamplar la vorera, desplaçar els contenidors a dalt del carrer, fer un aparcament de bicis, posar coixins berlinesos i posar un senyal de velocitat a 10 km/h“, afirma David Andrés, de l’AFA.
Segona generació en lluita
Algunes d’aquestes demandes no són noves d’ara. Anna Conesa ha participat en el tall de trànsit festiu per aconseguir aquestes millores per als seus nets, però no és la primera vegada que hi lluita. “Fa uns 30 anys que reivindicaven el mateix que s’està reivindicant ara. Hem tingut moltes promeses però de moment no s’han assolit mai ni la muntanyeta ni el carrer pacificat”.
La muntanyeta
La comunitat educativa de l’Escola Àngels Garriga aprofita la reivindicació de la pacificació de l’entorn escolar per recuperar una demanda també antiga. Volen aprofitar per a l’escola un tros costerut de zona verda on juguen els nens i que popularment coneixen com la muntanyeta. Creuen que aquest espai podria servir per dotar l’escola d’una segona porta d’accés.