Periodista, cofundador de la revista ‘5W’ i la productora independent Muzungu i corresponsal d’Àfrica al diari ‘La Vanguardia’ des de fa 20 anys. Xavier Aldekoa ha recorregut el continent de dalt a baix i la seva última aventura l’explica al llibre ‘El Quixot al Congo’. Un viatge de dos mesos resseguint el riu Congo, un trajecte de 4.700 quilòmetres. Ha explicat al ‘Mirador Barcelona’ del ‘bàsics’ de betevé que és la cobertura que més energia li ha demanat: “Però també és la que més m’ha omplert. Encara ho estic paint. M’ha donat empenta per perseguir altres somnis”.

“Sortir indemne del viatge no hauria estat just”

Aldekoa ha recordat que quan es llevava als matins al vaixell i es preparava un cafè mirant el Congo era emocionant: “Una sensació que no se m’oblidarà mai. És tremendament maco”. Tot i així el viatge no va estar exempt d’ensurts: “Un dia enmig d’una tempesta vaig pensar que d’allà no en sortia viu, però és que aquesta és la realitat dels congolesos. També ho és l’existència de grups rebels, amb nanos armats que conviuen amb persones que els peguen i amenacen. Sortir indemne no hauria estat just”.

Per intentar esquivar aquestes situacions, i fruit de l’experiència de 20 anys com a corresponsal al continent, Aldekoa té una estratègia per apropar-se a les persones en moments complicats: “Sempre porto un paquet amb pins, bolígrafs i altres records del Barça”.

“Tenim marge de millora en l’acollida”

Davant de la pregunta sobre si Barcelona és una bona ciutat d’acollida, Aldekoa considera que hi ha camp per millorar: “Barcelona vol ser-ho més del que és. Ens falta superar una barrera. Un exemple el tenim amb la comunitat marroquina, que és molt nombrosa, però com hi convivim? Ens cal parlar més, saludar-nos”. Aldekoa diu que ell intenta fer-ho quan es creua amb persones d’origen africà que estan a la nostra ciutat recollint ferralla. “Estaria bé que els saludem, que els convidem a un cafè i els preguntem com estan”. Ell ho fa, i ha afirmat que “la majoria de gent migra per amor als seus”.

De l’Àfrica m’emportaria com respecten la gent gran

A la pregunta de què és el que s’enduria de l’Àfrica a Barcelona, Aldekoa no ho ha dubtat gens: “La vida en comunitat i el respecte a la gent gran”. Segons el periodista és admirable com “miren amb respecte i valoren la vellesa. Això aquí no passa”, ha dit.

Aldekoa, que també ha escrit sobre la crisi climàtica, ha tractat en els seus viatges amb persones que ja en pateixen les conseqüències. “Aquí el canvi climàtic el conjuguem en futur, però a l’Àfrica ja és el present”.