Amb l’inici de la setmana, ha començat la negociació. A les nou del matí d’aquest dilluns les parts s’han trobat a la seu de la Conselleria d’Empresa i Ocupació, i han fixat les nou del vespre com a hora límit per tancar l’acord, segons han explicat en roda de premsa els secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez.

L’acord ha d’incloure els serveis que són competència de la Generalitat, com ara el transport, l’ensenyament i els serveis de justícia, entre d’altres. Segons Álvarez, no hi ha cap punt en concret en què estiguin encallades les negociacions, fet que possibilita l’acord. Els sindicats han demanat al govern que dicti els serveis mínims tenint en compte la realitat catalana i prenent com a referència els serveis essencials de vagues anteriors.

En la darrera vaga general, convocada el 29 de setembre de 2010, la Generalitat va dictar un 25% de servei mínim en el transport públic. El líder de CCOO, Joan Carles Gallego, ha afirmat que espera que l’autoritat laboral dicti els serveis mínims amb l’objectiu de garantir el dret a la seguretat, però sense tenir en compte les preferències de la patronal. De la seva banda, el màxim representant d’UGT, Josep Maria Álvarez, ha afirmat que “la patronal podria mostrar una mica més de zel i dir als seus associats que deixin de pressionar i extorsionar els seus treballadors”, i ha avançat que aquest dimarts els dos sindicats denunciaran a la Inspecció del Treball 100 empreses que impedeixen exercir el dret a vaga dels treballadors. És el cas de la multinacional catalana Mango que, segons han denunciat els sindicats, no permet fer vaga als seus treballadors ni tampoc els autoritza a crear un comitè d’empresa.

Els líders sindicals s’han mostrat convençuts que la vaga general serà un èxit i que s’aturarà el país, i han dit que fins ara 2.759 comitès d’empresa catalans s’hi han adherit. Amés, han afirmat que tenen el suport de més de 1.000 entitats catalanes, 75 ajuntaments que han aprovat mocions de suport, 312 personalitats de la cultura catalana que han signat un manifest a favor de l’aturada i també associacions de treballadors autònoms, juristes, professors universitaris, sindicats estrangers i catalans i associacions d’estudiants, entre d’altres.

CCOO i UGT han convocat diverses manifestacions per dijous en diversos punts de Catalunya, la principal a Barcelona, que sortirà a les 18 hores de la confluència entre el passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal. Els sindicats afirmen que l’aturada a Catalunya també posarà de manifest el rebuig de la ciutadania a les retallades de la Generalitat.