El govern calcula que els ciutadans pagaran de mitjana uns 13 euros l'any per les receptes adquirides, amb un màxim anual de 61 euros. A partir d'aquest import, ja no caldrà pagar més. El Departament de Salut calcula que unes 800.000 persones, principalment malalts crònics, poden superar aquests 61 euros. Tot plegat per aconseguir l'objectiu que s'ha marcat el govern, l'estalvi en la despesa farmacèutica. BOI RUIZ, conseller de Salut "Creiem que aquesta taxa ha de ser vista des del principi solidari, aquesta taxa si no es recull o no s'abona perjudica tercers, és precisament per disposar de més recursos per a tots, no és una taxa que pretengui recaptar diners i que sigui innocu o si no l'apliquessim en temps i forma perjudicariem els ingressos." El pagament d'aquest euro afectarà totes les receptes emeses pel CatSalut i dispensades a Catalunya, però en quedaran exclosos els fàrmacs que costin menys d'1,67 euros, aproximadament el 7% dels medicaments expedits. A més, s'estalviaran el tiquet sanitari un col·lectiu de 127.000 persones a tot Catalunya, sobretot beneficiaris del PIRMI i de pensions no contributives. L'euro per recepta impulsat pel govern de la Generalitat se sumarà, a partir de l'1 de juliol, al copagament sanitari que vol implantar el govern central. Això es pot acabar traduint que els catalans haurem de pagar dues vegades... Tot dependrà de si govern central i Generalitat acorden recórrer aquests copagaments. BOI RUIZ, conseller de Salut "Això tindrà el procès natural de negociació que hem obert bilateralment i esperem que això tingui la dosi de seny, no confondre'ns tots plegats." En espera que es prengui una decisió final, les farmàcies ja s'estan preparant per cobrar aquest euro per recepta. Aquest és un dels establiments que ja ha instal·lat el nou aplicatiu informàtic. Servirà per controlar el topall anual de cada usuari. I totes l'hauran de tenir a punt per a aquest dissabte. Tot i així són uns canvis que estan fent a contracor, perquè des del primer moment han deixat clara la seva posició. JORDI DE DALMASES, president del Col·legi de Farmacèutics "Nuestro trabajo no es cobrar impuestos, pero bajo la obligación del Parlamento de Cataluña nuestra intención es hacerlo con las máximas garantías para los ciudadanos." El ciutadà que no pagui la taxa es podrà endur el medicament, però se li obrirà un procés administratiu i se'l podrà sancionar.

Amb la nova taxa, els catalans abonaran una mitjana de 13 euros l’any. Cap ciutadà, però, pagarà més de 61 euros l’any i només un 12% de la població, segons el departament, arribarà a aquest topall. Durant l’any 2012, el topall serà de 36 euros. La mesura de l’euro per recepta és una taxa administrativa que els ciutadans hauran d’abonar en totes aquelles receptes que tinguin un preu superior a 1,67 euros.

Queden exemptes d’abonar la taxa unes 127.000 persones. Es tracta de col·lectius acreditats que, segons la llei, no són tributaris de l’aportació: les persones beneficiàries de pensió no contributiva, del programa de renda mínima d’inserció (PIRMI), de prestacions d’acord amb la Llei d’integració social dels minusvàlids i del Fons d’Assistència Social.

En el moment de la dispensació, el farmacèutic pot saber, gràcies a la targeta sanitària i als sistemes d’informació, si correspon  al ciutadà pagar la taxa, ja que disposa d’informació en línia de si n’està exempt per pertànyer a algun dels col·lectius establerts o si l’usuari ja ha assolit el màxim anual de 61 euros.

El ciutadà també podrà sol·licitar a la farmàcia un justificant d’abonament de la taxa i un extracte en el qual consten totes les receptes dispensades amb la taxa abonada i el saldo pendent fins al màxim anual.

Amb aquesta mesura, que preveu garantir la utilització eficient dels medicaments, s’aconseguirà un ingrés de 100 milions d’euros l’any, que s’invertiran, segons el departament, en la millora del finançament del sistema sanitari públic de la salut.