FRANCINA VILA, regidora de Dona i Drets Civils "El canvi d'ordenança, el govern se'l planteja com una via per assentar les bases d'una millora progressiva. D'una millora progressiva per facilitar l'actuació en l'àmbit de la prostitució dels diferents serveis de l'Ajuntament, que, com deia al principi, no està lliure de dificultats i que, amb el temps, hem de ser capaços (no quan encara no ha passat ni un mes) de valorar l'impacte i els efectes que pot tenir aquesta modificació d'ordenança." BELÉN PAJARES, regidora del Grup Municipal del PP "Vostè ens ha presentat unes dades que jo penso que són prou significatives i que il·lustren que era necessari fer aquesta reforma. Segurament amb el temps tindrem conclusionsmés rigoroses i més fermes, però penso que una primera aproximació és important" SARA JAURRIETA, regidora del Grup Municipal del PSC "Podem fer molta màgia amb les dades, podem fer molts comunicats de premsa, però la realitat no és tan màgica. De ben segur que la realitat tindrà els efectes dolents per moltes dones explotades d'aquesta ciutat." JOAQUIM MESTRE, portaveu del Grup Municipal d'ICV-EUiA La realitat, però les mateixes dades municipals, acabaran demostrant que la prohibició que es va decidir incoroporar a l'ordenança municipal és estèril i no aporta solucions. I tenim la seguretat que s'acabarà demostrant una vegada més que el populisme punitiu que expressa aquesta prohibició, com sempre ha passat en el passat i com seguirà passant avui i en el futur, no aporta mai solucions." JOAN LAPORTA, portaveu del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Nosaltres ens vam oposar, com bé saben vostès, a que s'eliminés l'avís previ que duen a terme els agents dels cossos de seguretat davant la infracció i en aquest sentit, al procedir a multar directament el qui ofereix serveis sexuals i a qui els demana. Jo em remeto al que vaig dir en la meva intervenció en el moment en què es va aprovar la modificació de l'ordenança."

La regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, considera que el canvi en l’ordenança és una via per “establir les bases per a una millora progressiva”. Vila ha admès que  caldrà fer-ne una valoració més endavant, perquè un mes és poc temps. Durant aquest primer mes d’aplicació s’han fet 2.461 actuacions a peu de carrer, de les quals 112 han acabat amb denúncia als clients. Això significa un increment del 154% respecte el mateix període de l’any passat.

També han augmentat les sancions a les prostitutes, 204, un 61% més. En canvi, si ara fa 12 mesos les multes a les dones representaven el 74% del total, aquesta xifra se situa actualment en el 64%, mentre que les denúncies a clients han passat a representar el 36%, quan fa un any eren tan sols el 26%. La pressió sobre els homes que demanen serveis sexuals és, doncs, cada cop més evident. La titular de la regidoria de la Dona i Drets Civils ha explicat que sis dones que exercien la prostitució han acceptat donar-se d’alta a l’Agència per a l’Abordatge Integral del Treball Sexual (ABITS).

Des de l’oposició el Grup Municipal del PSC ha dit que un mes no serveix per avaluar l’efectivitat de la mesura. El Partit Popular creu que “amb les dades a la mà s’evidencia que la reforma era necessària”. El portaveu d’Iniciativa, Joaquim Mestre, considera que la prohibició “no aporta solucions i no farà que aquesta activitat desaparegui”.

El govern també ha donat dades sobre les queixes per convivència i ha assenyalat que han disminuït un 57%, així com també les incidències a la sala conjunta dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, que han baixat un 73%.