És el Flyboard, una de les últimes novetats en oci marítim. Només fa un any que és al mercat, però segons els comercials està tenint molt èxit. Això sí, només per a uns quants: costa 5 mil 500 euros. JOAN FARELL, responsable de McQueen Barcelona "Consisteix en agafar la propulsió de la turbina de la moto d'aigua i la connectem mitjançant un tub a l'artefacte, que no deixa de ser una taula de wake amb unes fixacions. El 90% de la propulsió de la moto la treiem pels peus i el 10% per les mans". Com aquest aparell, el saló és ple de novetats en el món de la nàutica, com aquest palanca de control que permet conduir les embarcacions de manera molt més intuïtiva que els comandaments habituals. Tot i la crisi, aquest any hi participen més de 250 empreses. A més, l'organització assegura que el volum de facturació durant la fira és el que permet donar continuïtat al saló. JORDI FREIXAS, director del Saló Nàutic Internacional de Barcelona "Per a moltes empreses en el marc del saló s'inicien o es tanquen operacions que representen el 50 o 60% de la xifra de negoci final." L'altra part del saló és l'exposició flotant. Fins l'any passat només hi havia espai per a les embarcacions de gran eslora, aquest any però, el fet que el saló nàutic s'hagi concentrat al Port Vell ha fet que hi hagi espai també per a les embarcacions més petites. En total hi ha un 17% més de vaixells exposats al llarg del Moll de la Fusta i el Moll d'Espanya. Amb aquesta nova ubicació, l'organització pretén captar entre 70.000 i 80.000 visitants.

El Saló Nàutic Internacional de Barcelona enceta una nova etapa. En primer lloc, s’han avançat les dates tradicionals, que sempre eren al novembre, i l’edició d’enguany se celebra del 26 al 30 de setembre. També hi ha novetats pel que fa a l’espai. Fins ara, la mostra s’havia dividit entre el Port i el recinte firal de Gran Via de Fira de Barcelona, però ara es concentra tota l’oferta al Port Vell. Els organitzadors esperen rebre 70.000 visites durant els cinc dies que durarà el saló.

El saló acull una gran oferta comercial en nàutica esportiva i d’esbarjo. S’hi exhibeixen a l’aigua més de 155 embarcacions de més de vuit metres d’eslora. A més, també hi ha exposició en sec de vaixells petits al Moll de la Fusta, on també es poden veure remolcs, motors i articles de pesca, entre d’altres. Una de les novetats d’enguany és la Boat Parade, una desfilada de vaixells que se celebrarà aquest divendres i que mostrarà les innovacions en disseny.

Aposta per la innovació

267 empreses participen en aquesta edició. Entre les iniciatives que es presenten destaca l’SmartPort, una plataforma que permet gestionar el Port a través del telèfon mòbil. També s’hi exhibeixen d’altres innovacions com motors elèctrics, híbrids i de baix consum; una pantalla tàctil multifunció que permet visualitzar des d’una carta de navegació a una sonda, comandaments a distància per controlar tot el sistema elèctric d’una embarcació, etc.

Tres espais

La 51 edició del Saló Nàutic Internacional de Barcelona té una superfície de 52.000 metres quadrats i tres espais temàtics; l’Àrea Fun Beach, l’Espai del Mar i la Marina Tradicional. A l’Àrea Fun Beach, s’hi exposa tota l’oferta de serveis i productes relacionats amb els esports nàutics. L’espai disposa d’una zona de proves on tothom qui ho vulgui pot iniciar-se a la canoa, al caiac, a la moto d’aigua o a la vela lleugera, entre d’altres. La zona de l’Espai del Mar està reservada per a la presentació d’actes, debats i conferències. Per últim, a l’àrea de la Marina Tradicional s’hi pot veure una mostra de les embarcacions més clàssiques, fetes de fusta.