Les 70 taules que actualment té el cafè Zurich són, segons els seus propietaris, una font d'ingressos bàsica per mantenir el negoci familiar. Entenen que es troben en un punt de pas de molts vianants, però asseguren que compleixen la normativa i que la terrassa respecta les distàncies reglamentàries de sortides d'emergència i passos de vianants. MARIA VALLDEPERAS, Cafè Zurich "Si hem de conciliar potser sí que hi ha coses que es poden modificar però la sorpresa va ser que havien eliminat completament la terrassa del Zurich". La reunió de dimecres va ser la primera de tres sessions participatives per decidir el futur de les terrasses a la ciutat. Arran de les propostes els tècnics del consistori estudien ara la reordenació global, que confien, no farà perillar la supervivència dels negocis implicats. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Aquestes espais com el Zurich i molts altres no estan en risc a la ciutat però en un espai com plaça Catalunya ha d'haver-hi una certa reordenació per garantir que aquestes activitats comercials siguin compatibles amb l'accés de la ciutadania a aquests espais." El pla preveu, per exemple, facilitar el pas de persones invidents. Per fer-ho possible s'ha d'alliberar l'espai adjacent a les façanes, on el cafè Zurich té ubicades actualment una vintena de taules. "La reordenació no afectaria només la cafeteria Zurich sinó també altres establiments que tenen taules a l'aire lliure, com és el cas de l'Hotel H10 o el retsaurant Txapela a la cantonada amb Ronda Universitat. Us ho ha explicat des de la plaça de Catalunya, Laura López."

Al bell mig de la ciutat, a la plaça de Catalunya, hi ha molts elements emblemàtics però n’hi ha un que és conegut per tothom: el Zurich. És un punt de trobada per als barcelonins, i un bon lloc per fer-hi un cafè, sobretot per als turistes. Ara el negoci es podria veure obligat a retirar algunes taules de la terrassa per adaptar-se a noves reordenacions urbanístiques.

Per tal de garantir la convivència a la ciutat, l’Ajuntament ha iniciat un seguit de reunions participatives per plantejar una reordenació de les terrasses de Barcelona, amb especial interès en zones com plaça de Catalunya, amb una gran afluència de vianants. El consistori s’ha compromès, per exemple, a millorar l’accessibilitat per a persones invidents o amb mobilitat reduïda.

A la primera reunió, celebrada dimecres passat, hi van participar els propietaris d’alguns dels negocis afectats per aquests plans de reordenació. En el cas del centenari cafè Zurich haurien de retirar part de les 70 taules que tenen, especialment les que són a tocar de la façana de l’edifici. Aquesta mesura, segons els propietaris, afectaria greument els seus ingressos, ja que paguen un lloguer molt elevat a l’edifici del Triangle.

A més consideren que la modificació d’ús de l’espai públic s’ha de fer consensuada amb els implicats. Una visió que comparteix l’Ajuntament i per això els tècnics analitzaran la situació de cadascun dels locals. Aquesta situació afectaria, a més del cafè Zurich, a d’altres locals de plaça de Catalunya, com el Hard Rock Cafè o la gelateria Farggi, que també tenen una zona de taules a l’aire lliure.