Foto: Martí Petit

El Zoo de Barcelona tindrà un nou espai l’estiu del 2024 per conscienciar sobre la importància de la tinença responsable d’animals. S’anomenarà Centre de Descoberta Cuida’ls i estarà situat just a l’entrada del Zoo, a l’accés pel Parc de la Ciutadella —entre l’Espai d’Invertebrats i la instal·lació de les zebres. L’empresa B:SM ja està treballant en la redacció del projecte, que tindrà una superfície de 600 m².

Segons ha detallat l’Ajuntament en un comunicat, els continguts d’aquest nou centre posaran especial èmfasi en la necessitat d’evitar el comerç il·legal d’espècies amenaçades i també en els riscos que suposa l’abandonament d’animals exòtics en els ecosistemes naturals. Serà una instal·lació semioberta i que tindrà panells informatius, elements multimèdia i una àrea per fer-hi tallers i activitats.

Un projecte finançat pels Fons Next Generation

Tot plegat tindrà un cost de 430.000 euros, finançats amb els Fons Next Generation. El centre té el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

Segons el govern municipal, el nou espai permetrà reforçar el paper del Zoo com a centre adherit a la Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES). Es tracta d’un acord internacional que té com a objectiu evitar el tràfic il·legal d’espècies. Espanya s’hi va subscriure el 1986 i va convertir el Zoo en un centre de rescat i acollida d’animals intervinguts per les administracions. Al nou Centre de Descoberta Cuida’ls es donaran a conèixer als visitants la història i l’evolució d’alguns d’aquests animals acollits al llarg d’aquestes tres dècades.