Després de set anys en desús, aquest dimarts ha començat l’enderroc de la instal·lació de l’antic Aquarama, al Zoo de Barcelona. Les obres duraran quatre mesos i es procura que tinguin el mínim impacte acústic i ambiental per garantir el benestar dels habitants del recinte. Un cop a terra, en aquest espai alliberat s’hi construirà una reserva d’animals que acollirà temporalment les espècies afectades pels treballs dels propers anys.

L’enderroc és el punt de partida cap a un nou model de zoo que es va aprovar en el pla estratègic del 2019. “L’enderroc és un símbol que anem cap al zoo del segle XXI on els animals no són un espectacle”, ha afirmat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, just abans que les màquines tiressin a terra el rètol de l’antic Aquarama. Pel que fa al dofinari, situat al costat, també s’enderrocarà. “Seguirà les mateixes passes d’aquí a un temps”, ha assegurat el director del Zoo, Sito Alarcón, tot i que sense posar-hi data.

El Zoo de Barcelona estrena l’Espai d’Invertebrats dedicat als reis del planeta

Enderroc sense sorolls ni vibracions

L’enderroc de l’Aquarama es fa amb una cisalla per arrencar els trossos de formigó d’aquesta estructura, inaugurada l’any 1968. D’aquesta manera, com que no es fa servir la clàssica màquina pneumàtica de les demolicions, s’evita el soroll i les vibracions que podrien molestar els animals. El pressupost de la demolició és de 365.000 euros.

La nova reserva d’animals, a punt el 2024

Un cop ensorrat l’Aquarama, aquí s’ubicarà un equipament -una reserva d’animals-, que es començarà a construir la tardor del 2023 i que està previst que estigui enllestit l’estiu del 2024. Aquesta instal·lació servirà per fer realitat el nou model de zoo basat en la preservació de la biodiversitat i la divulgació. De fet, serà una “casa d’acollida” que allotjarà provisionalment les diferents espècies a mesura que es vegin afectades per les obres de millora previstes per als propers anys.

La construcció de la reserva d’animals té un pressupost de 800.000 euros. Tindrà 3.500 m2, cinc patis exteriors, visibles per als visitants, i tres dormitoris. Els espais es podran adaptar a les diferents espècies i disposaran de zones climatitzades i sales tècniques.

A banda de la construcció de la nova reserva d’animals, el zoo també continua renovant la resta d’instal·lacions. Els linx seran els següents a renovar habitatge, i la presentació es farà per Setmana Santa. En total, des del 2019 s’han invertit 15 milions d’euros en la transformació del Zoo de Barcelona.

Adeu a la casa de l’orca Ulisses

L’enderroc de l’Aquarama suposa la desaparició d’un dels espais més emblemàtics del Zoo de Barcelona, que  va allotjar l’orca Ulisses. L’Aquarama i el pavelló dels dofins es van inaugurar per la Mercè del 1968 i va ser un dels primers equipaments d’aquestes característiques d’Europa.

L’orca Ulisses, una estrella massa grossa

Per les seves instal·lacions hi van passar un total de 31 dofins. Alguns van conviure amb l’orca Ulisses, que va arribar al zoo el 1983 i va marxar-ne el 1994, per anar al Sea World de San Diego, als Estats Units. L’espai va estar obert al públic fins al 2015, quan es van deixar de fer exhibicions. Els últims dofins van marxar del zoo una mica més tard, el 2020.