Xavier Trias ha reconegut que ell va començar a militar a CDC l’any 1979 per admiració a Jordi Pujol: “Jo era pujolista. Ha estat una persona que ha estat el meu referent polític. Gran part de la feina feta ha estat gràcies al seu lideratge i a la seva generositat”. Tot i lloar i reconèixer el llegat de Pujol, Trias també ha constatat que ara cal “demanar perdó” pels errors comesos: “Hem d’alliberar-nos d’hipoteques del passat, però ho hem de fer amb el sentit d’humanitat, que vol dir capacitat de rectificar, capacitat de perdonar i de no perdre l’esperança. Tot això ho fem des de l’orgull del que hem fet.”

18è congrés de CDC i congrés fundacional d’un nou partit encara sense nom

Aquest divendres CDC ha fet l’últim congrés del partit amb el qual s’han tancat quatre dècades com un dels partits centrals a Catalunya. De fet, Convergència no desapareix jurídicament per qüestions legals i mantindrà una mínima estructura -presidida per Jacint Borràs-, però sí que deixarà de fer acció política.

Immediatament després del 18è congrés convergent, ha començat el congrés fundacional de la nova formació, que s’allargarà fins diumenge. El que s’havia de fer primer era escollir el nom del nou partit entre dues opcions: Més Catalunya i Catalans Convergents. Ara bé, aquests noms han generat discrepàncies entre els militants i, finalment, s’ha decidit ajornar la decisió. Per això demà es crearà una comissió per decidir el nom de la nova formació.

Tot i que l’elecció dels càrrecs del nou partit es deixarà per a d’aquí a 15 dies, aquest cap de setmana també s’ha de definir l’estructura orgànica de la formació i quina ideologia tindrà.