El quart tinent d’alcalde, Jaume Asens, ha dit que aquestes mancances es van notificar a finals d’abril al Ministeri de l’Interior perquè les corregís però que no ho ha fet. De fet el Govern espanyol en funcions va anunciar la reobertura del CIE per a mitjans de juny, tot i que finalment es va posposar fins passades les eleccions del 26-J. Preveient, doncs, que tornés a operar de manera imminent, el consistori n’ha ordenat el cessament. Així ho ha explicat el mateix Asens després que ell, altres membres del govern i Barcelona en Comú ja haguessin confirmat la notícia ahir via Twitter .
Tenim una gran notícia: l’Ajuntament ordena #ClausuraCIE.
Seguim avançant cap a una ciutat referent en Drets Humans! pic.twitter.com/Ip2ybwxt8X— Barcelona en Comú (@bcnencomu) 6 de juliol de 2016
Asens ha explicat que el CIE de la Zona Franca no compleix aquests requisits de seguretat i llicència des de la seva posada en funcionament, l’any 2005. En aquell moment es va fer un requeriment perquè hi donessin resposta però ara, coincidint amb les obres que s’hi han fet des del 5 de novembre, els tècnics municipals han detectat que no s’han fet les correccions oportunes i per això es va obrir un expedient administraiu i ara se n’ha ordenat el cessament.
De moment, el Ministeri de l’Interior ha al·legat que no necessita llicència per a aquesta activitat, un extrem que contradiuen els advocats del consistori. L’executiu espanyol pot recórrer davant l’alcaldessa i, en última instància, portar el cas als jutjats. El tinent d’alcalde confia, però, que acati la resolució municipal i anuncia que, en cas contrari, “ens veurem obligats a posar en marxa mesures coercitives” que podrien anar des de multes fins a precintar el CIE.
El CIE de la Zona Franca estava tancat des de fa més de mig any. Des d’aleshores el Parlament de Catalunya, el Síndic de Greuges, la conselleria de Justícia i diverses entitats havien demanat en diverses ocasions el tancament definitiu del recinte.