El Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca va obrir portes l'estiu de 2006, després que l'antic centre de la Verneda quedés petit i desfasat. No s'havia ni inaugurat quan va ser ocupat per un grup d'activistes que volien evitar que comencés a funcionar. I és que ja des del primer dia la polèmica ha envoltat el centre. Entitats com SOS Racisme, Papers per a Tothom, o Tanquem els CIE, n'han denunciat infinitat de vegades les condicions inhumanes que patien els interns, estrangers sense papers pendents que se'ls retornés als seus països d'origen. També han qüestionat les versions oficials de les morts que s'han produït al recinte i han organitzat diverses protestes per exigir-ne el tancament. Des del Parlament català, també es va demanar la clausura del CIE. Va ser l'any passat quan tots els grups de la cambra menys el PP i Ciutadans ho van aprovar en comissió. El mateix va fer l'Ajuntament de la ciutat en votar a favor d'una moció de Tanquem els CIE. Tots els grups hi van donar suport menys, també, el PP i Ciutadans. De fet, la mateixa alcaldessa, Ada Colau, va participar en una concentració de rebuig al CIE. Va ser pocs mesos abans que comencessin les obres de reforma del centre que han fet que romangués tancat els últims vuit mesos.

El Ministeri de l’Interior ha fet cas omís de l’ordre de tancament que ha emès l’Ajuntament contra el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. La Delegació del Govern ha emès un comunicat en què afirma que el centre ha tornat a obrir aquest dijous un cop acabades les obres de millora i que van obligar a tancar-lo temporalment des del novembre. La mateixa nota de premsa afirma que la reobertura s’ha comunicat als jutjats d’instrucció 1 i 30 de Barcelona, que s’encarreguen del control del CIE, al fiscal d’Estrangeria i al jutge degà de Barcelona.

Segons la plataforma Tanquem el CIE, el centre s’ha reobert oficialment aquest dijous però encara no hi ha interns. Mercè Duch, membre de la plataforma, ha explicat a Barcelona FM que està previst que comencin a arribar a partir de la setmana que ve.