Pasqual Maragall va visitar Sarajevo el mes de gener del 1995. Fins ara, era l’última visita d’un alcalde de Barcelona en un país en guerra. Maragall va viatjar a la capital de Bòsnia convidat per l’Ajuntament de Sarajevo. El paisatge nevat va acompanyar l’expedició formada per l’alcalde de Barcelona, el de Sabadell —Antoni Farrés— i l’eurodiputat del PSOE José María Mendiluce. El motiu eren els 1.000 dies de setge per part dels serbis que patia la ciutat bosniana.

Pasqual Maragall va participar en una pregària a una mesquita de la ciutat durant el primer dia de visita. L’acte es feia alhora a la catedral de Sarajevo, una església ortodoxa i una sinagoga. Després, Maragall es va referir a la situació que vivia Sarajevo: “Aquesta és la nostra ciutat. Si aquesta ciutat és atacada, la nostra també”.

Les iniciatives que es van treballar durant la visita de Pasqual Maragall van ser incrementar l’ajuda a Sarajevo per restablir serveis bàsics amb l’ajuda d’empreses catalanes. També es va promoure una moció al Parlament de la Generalitat per donar suport a la capital de Bòsnia.

Sarajevo, el Districte 11 de Barcelona

Els lligams entre Barcelona i Sarajevo van enfortir-se gràcies als Jocs Olímpics. Sarajevo havia estat seu dels Jocs d’hivern del 1984 i, durant el 1992, la ciutat vivia el conflicte bèl·lic. L‘Ajuntament de Barcelona va reclamar una treva durant els jocs i anys després va decidir anomenar de forma simbòlica Sarajevo com el Districte 11. Això va servir per promoure projectes de cooperació amb la capital bosniana. El projecte Districte 11 va deixar de funcionar com a tal l’any 2004.