L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat molt contundent en les primeres declaracions després de la seva arribada a la capital ucraïnesa: “Barcelona no s’oblidarà d’Ucraïna, seguirem al seu costat”, ha volgut deixar clar en una compareixença conjunta amb l’alcalde de Kíiv.

Seguirem defensant que aquest poble europeu pugui viure en pau”
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

En aquest sentit, Colau ha assegurat que “seguirem defensant que aquest poble europeu pugui viure en pau, i pugui acabar-se aquesta invasió que ha portat autèntics crims contra la humanitat, crims contra la població civil. Unes imatges que pensàvem que no tornaríem a veure a Europa després de la Segona Guerra Mundial”, ha etzibat.

Visita d’Ada Colau a Kíiv, Ucraïna: Última hora | DIRECTE
Un equip de betevé acompanya l’alcaldessa a la capital d’Ucraïna

Barcelona enviarà més ajut humanitari

L’alcaldessa ha explicat que ara una de les majors preocupacions a la ciutat de Kíiv és garantir el subministrament de llum i gas a les cases. Per això, el 16 de desembre sortirà un altre comboi amb ajuda humanitària com generadors elèctrics i roba per a situacions d’emergència. A més, al febrer està previst que Barcelona enviï dos vehicles dels Bombers de Barcelona.

Ada Colau i l’alcalde de Kíiv signen un acord per enfortir vincles entre ambdues ciutats
Kíiv és la ciutat convidada de les Festes de la Mercè del 2023

L’alcalde de Kíiv agraeix l’ajuda de Barcelona: “És molt important”

De la seva banda, l’alcalde de Kíiv, Vitaliy Klitxkó, ha expressat el seu profund agraïment a l’alcaldessa i a la ciutadania de Barcelona. “Realment apreciem molt l’ajuda perquè la necessitem molt”, ha dit. L’alcalde ha remarcat que els generadors elèctrics “ens ajudaran a seguir forts aquest hivern”.

L’alcalde ha explicat que només a Kíiv 628 edificis han estat destruïts i ha assegurat que el que està fent Rússia “és terrorisme” i també “un genocidi d’ucraïnesos”. “Els russos intenten destruir la vida normal, matar la ciutadania fent que la gent passi fred sense serveis com l’electricitat, l’aigua o la calefacció”, ha lamentat.

Per això, ha remarcat que estan molt contents de tenir aquesta relació amb “Barcelona, la nostra ciutat germana”. “Junts som més forts”, ha dit, i també ha assegurat que Kíiv i Ucraïna no ho oblidaran.

“Una ciutat en conflicte que lluita per mantenir la normalitat”

Després de recórrer la ciutat amb el seu homòleg de Kíiv, l’alcaldessa també s’ha mostrat impactada pel contrast de dues realitats: una ciutat en conflicte i una ciutadania que intenta mantenir la normalitat. En aquest sentit, l’alcaldessa ha vist els edificis derruïts i les zones fins on ha arribat l’exèrcit rus, però també una ciutadania que lluita per preservar la seva vida quotidiana.