edifici incendi València poliuretà

El grup de Trias per Barcelona vol saber si a la ciutat hi ha edificis revestits amb poliuretà, el material que s’ha assenyalat com una de les causes de l’incendi que dijous passat va cremar un bloc residencial a València. Per això, el grup de Xavier Trias ha registrat un prec en què reclama al govern de Jaume Collboni elaborar en tres mesos un informe sobre l’ús d’aquest material en els edificis de Barcelona.

La petició que ha registrat TriasxBCN es fixa especialment en els immobles construïts a partir de normatives anteriors a l’actual Codi tècnic de l’edificació. A més, el grup ha preguntat al govern municipal quines mesures tècniques i de prevenció es prendran perquè no pugui succeir un fet com el de València. El foc va devastar el bloc amb més de 130 habitatges i ha causat 10 víctimes mortals.

La Generalitat crea un grup de treball

Precisament aquest dissabte, el Departament de Territori de la Generalitat va informar que s’ha creat un grup de treball —que es reunirà el dia 1 de març— per avaluar si a Catalunya hi ha construccions amb les mateixes característiques que l’edifici que es va incendiar a València. Al govern català no li consta que cap dels 18.000 pisos públics que gestiona estiguin revestits amb poliuretà. Per als privats, es volen creuar les dades amb col·legis d’arquitectura i ajuntaments.

Fonts municipals han explicat que l’Ajuntament de Barcelona s’ha posat en contacte amb la Generalitat i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) per traslladar la “plena disposició” per incorporar-se al grup de treball en coordinació amb la resta d’administracions i entitats del sector.

L’esfondrament a Badalona

A banda del cas del poliuretà, Trias per Barcelona ha registrat un altre prec al govern municipal en què li demana un informe sobre quants edificis estan construïts amb elements ceràmics en l’estructura portant i no han passat la ITE. Ho fa en relació amb l’edifici que es va ensorrar a principis de febrer a Badalona i que va provocar la mort de tres persones. També es demana quines mesures de prevenció es prendran.