TriasxBCN considera que l’anunci que ha fet l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, sobre la intenció del govern municipal d’extingir els 10.101 habitatges d’ús turístic (HUT) de la ciutat el novembre del 2028 és una proposta que “no se sustenta ni en la legalitat ni en la regulació dels mateixos habitatges turístics”. En aquest sentit, qualifica la mesura d’improvisada i ideològica.

El regidor Damià Calvet ha assegurat que, d’aquestes 10.000 llicències, “la meitat no operen i, per tant, pretendre que entrin a usos residencials 10.000 pisos és una xifra que no es correspon amb la realitat”. Sobre la data del novembre del 2028, també ha dit que és “falsa” i ho ha justificat així: “La mateixa regulació dels habitatges turístics conté una disposició transitòria, en concret la primera, que dona peu als propietaris que ja tenen llicències turístiques a demanar pròrrogues de cinc anys més“.

“Polítiques d’habitatge nefastes”

TriasxBCN ha aprofitat per carregar contra les polítiques d’habitatge del mandat anterior i de l’actual, tot assegurant que han estat i són “nefastes” perquè han provocat, segons el seu parer, que hi hagi “menys oferta de lloguer que mai”. Damià Calvet ha dit que volen modificar la reserva del 30 %, que la tramitació de llicències sigui mes àgil i derogar la política actual de limitació dels preus de lloguer, que consideren que “ha provocat la reducció i l’encariment de l’oferta de lloguer”.

Presentaran al·legacions a la reserva del 30 %

D’altra banda, en relació amb la intenció del govern de Collboni de modificar la reserva del 30 %, un fet que ja van considerar imprescindible amb el PP, Calvet ha dit que estudiaran la proposta i que “segurament” hi faran al·legacions, en la línia de quina ha de ser la superfície mínima dels solars on s’ha d’aplicar aquesta reserva i generar instruments que permetin monetitzar la reserva perquè es pugui ampliar el parc d’habitatges de protecció oficial d’una manera més “útil i efectiva”.

Els comuns, sobre els pisos turístics: “Hi està obligat per llei”

Els comuns també s’han pronunciat sobre l’eliminació dels pisos turístics i han negat que sigui cap anunci. “A això hi està obligat pel decret de la Generalitat i la llei d’habitatge”, han remarcat, perquè Barcelona és una àrea tensionada. Per tant, això els obliga a extingir totes les llicències el 2028. També han apuntat que el 2028 ja s’haurà acabat el mandat i, per tant, potser Jaume Collboni ja no és alcalde ni lidera el govern municipal.

Alamany (ERC) dona mèrit al decret de pisos turístics del govern

La líder d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, ha celebrat les “respostes urgents en habitatge” que suposen l’anunci de Collboni sobre la fi dels apartaments turístics, ja que diu que permetrà “recuperar l’equilibri a la ciutat”. També ha remarcat a través del seu compte d’X que si es poden implantar mesures d’aquest tipus és perquè el govern de Catalunya, d’ERC, va posar en marxa el decret de pisos turístics.