Vela
Foto: https://viulavela.cat/

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat vuit nous projectes que es finançaran a partir de l’impost d’estades en establiments turístics (IEET), també conegut com a taxa turística. En total es destinaran 7,69 milions d’euros, que es faran servir en projectes i eines per millorar la gestió del turisme a la ciutat i incrementar-ne el retorn social cap a la ciutadania.

Entre les projectes que es finançaran amb la taxa destaca el programa ‘Viu la vela’, que permetrà la descoberta d’aquest esport entre els més joves de la ciutat. Durant els propers dos cursos està previst que 17.000 alumnes de 6è de Primària dels 359 centres educatius de la ciutat facin tallers a les escoles de vela que hi ha a Barcelona. L’aportació per a aquesta activitat serà de gairebé 1 milió d’euros dels 2,5 milions de pressupost que té el projecte.

L’activitat es divideix en tres parts: una xerrada divulgativa sobre l’esport de la vela, la Copa Amèrica i el medi ambient; una part pràctica de navegació de dues hores, que es farà amb embarcacions de vela lleugera, i una jornada festiva final oberta a tots els participants d’aquest projecte. Aquest programa ja existia en alguns districtes de la ciutat, però ara es fa extensiu a totes les escoles de Barcelona.

També es finançaran grans esdeveniments que acollirà Barcelona els propers mesos

Els grans esdeveniments de caràcter esportiu i marítim que acollirà la ciutat de Barcelona els propers mesos, com per exemple la 37a Copa Amèrica de Vela l’estiu de l’any vinent, la fira del sector audiovisual ISE2024 que es farà del 30 de gener al 2 de febrer de 2024, el Mobile World Congress o bé l’embarcament dels vehicles que participaran en el Ral·li Dakar al port de Barcelona són les altres propostes que disposaran d’una aportació econòmica del fons municipal que es nodreix amb l’impost turístic.

El turisme, tercera font d’ingressos de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona preveu ingressar l’any vinent al voltant de 20 milions d’euros provinents de l’IEET. Així mateix, Barcelona també disposa del recàrrec municipal específic de la ciutat instaurat a partir de l’any 2022. Està previst que la fiscalitat derivada del turisme es converteixi en el tercer ingrés més important de l’Ajuntament de Barcelona amb una recaptació que vorejarà els 100 milions d’euros anuals.

Altres iniciatives finançades amb la taxa turística

Més enllà dels vuit nous projectes acordats ara, n’hi ha d’altres que també es beneficien d’aquesta fiscalitat, com per exemple el Pla clima escola Barcelona anunciat fa poc i que preveu climatitzar 170 centres educatius de la ciutat entre l’any 2024 i el 2029. És a dir, aquests vuit projectes són una part del conjunt d’accions que s’aniran definint i posant en marxa l’any 2024, i són igualment la continuació dels 39 projectes i més de 5 milions d’euros que es van anunciar al març per fomentar activitats culturals i iniciatives a fi de diversificar el turisme al territori.