Per l'Associació de Veïns del Poble-sec, la mesura arriba massa tard. Ja fa temps, diuen, que s'hauria d'haver deixat d'atorgar llicències per obrir bars i restaurants al barri. Carrers com el de Vilà i Vilà i el de Blai, plens de terrasses, en són, diuen, l'exemple més evident. LUIS MARTÍNEZ, Unió d'Associacions de Veïns del Poble-sec "Esto llega un momento que es insoportable. No se puede aguantar el ruido por la noche, la gente no puede dormir... quejas y más quejas..." Finalment l'Ajuntament ha decidit moure fitxa. Ha suspès la tramitació de noves llicències d'activitats de pública concurrència. És a dir, restauració, locutoris, teatres, discoteques i similars. Es tracta d'una mesura prèvia a la redacció del nou Pla d'usos del districte. JORDI MARTÍ, regidor de Sants-Montjuïc "El Poble-sec és un barri amb molta potencialitat, un barri molt de futur, un barri amb molta capacitat d'atracció i això fa que la gent hi vagi. Necessitem algun instrument més dels que tenim ara per poder donar-li una resposta adequada." La suspensió de llicències afecta tot el barri del Poble-sec amb una excepció: les parcel·les de l'avinguda del Paral·lel. Aquí, de moment, se'n continuaran donant. Un altre punt confluctiu on l'Ajuntament ha decidit deixar de donar llicències és la rambla del Poblenou i part dels carrers adjacents. Com els del Poble-sec, els veïns consideren que la mesura arriba massa tard. GEMMA CANELA, membre de Fem Rambla "Bàsicament, l'excés de locals que ocupen l'espai públic de la rambla impedeix que els veïns puguin gaudir-ne." La suspensió de llicències és, de moment, d'un any en espera de la modificació del Pla d'usos de Sant Martí per crear una regulació específica per a la rambla del Poblenou.
En el cas del districte de Sants-Montuïc la suspensió afecta tot el barri del Poble-sec, tret de les parcel·les que donen a l’avinguda del Paral·lel. Els edificis cantoners situats als carrers de Lleida, 3, Tamarit, 79-81 i 83, Concòrdia, 4, Tapioles, 1-13, i Poeta Cabanyes, 2-12, també queden afectats per la moratòria de suspensió. La suspensió estarà vigent fins que s’aprovi un pla d’usos que reguli els establiments de concurrència pública per garantir la convivència.
La suspensió afecta els locals de música, restauració i d’espectacles en recintes coberts. També els locals de jocs i atraccions -exceptuant les ludoteques-, bodegues, comerços alimentaris amb degustació, orxateries i gelateries i establiments de menjars preparats. La suspensió de llicències també afectarà les sol·licituds per a obres de reforma dels locals dels establiments afectats si suposen un augment de l’aforament.
A partir del mes de juny de 2013, el districte de Sants-Montjuïc ja va restringir els horaris d’algunes botigues d’alimentació del Poble-sec, amb l’objectiu que aquests locals no puguin vendre res a partir de les 11 de la nit. La mesura es va impulsar per evitar el consum d’alcohol al carrer a altes hores de la matinada i afavorir el descans dels veïns.
Fonts municipals han explicat que l’actuació al Poble-sec ha vingut marcada per un “augment significatiu de les activitats de concurrència pública al barri”. L’increment d’activitat vindria propiciada per les restriccions imposades per plans d’usos propers com el de Ciutat Vella i les conseqüències que es deriven de l’obertura de la muntanya de Montjuïc i de la proximitat de Fira de Barcelona.
Des de 2011, la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, havia rebut les queixes d’uns 400 veïns del Poble-sec que convivien amb les molèsties pel soroll i els comportaments incívics al voltant dels locals d’oci nocturn de la part baixa del barri. La mateixa síndica havia proposat un nou pla d’usos per frenar l’obertura de nous locals.
Moratòria d’un any al Poblenou
Amb el mateix objectiu que el Poble-sec, Sant Martí ha decidit modificar l’ordenació actual de la rambla del Poblenou per garantir la convivència de veïns i establiments de concurrència pública. L’Ajuntament ha decidit suspendre l’atorgament de noves llicències o la realització d’obres d’ampliació. En aquest cas la moratòria és d’un any i afecta espectacles i activitats d’exhibició, musicals, de restauració, jocs i atraccions i locutoris. La suspensió de llicències afecta la rambla des de la Gran Via de les Corts fins al passeig de Calvell.
La moratòria arriba mesos després que el districte de Sant Martí obrís un procés participatiu que, en 10 sessions i sota el nom de Parlem de la Rambla, havia d’arribar a un consens sobre com ha de ser la rambla del Poblenou.