La reforma del pla d'usos parteix de dues premisses: la primera, que Gràcia és un districte heterogeni que demana tractaments específics en funció dels barris. La segona, que cal regular fenòmens nous com els albergs (ara n'hi ha 11 en tot el districte i 10 han obert els darrers 4 anys) o els establiments de menjar per emportar, sobretot al barri de la Vila de Gràcia. MAITE FANDOS, regidora de Gràcia "Són establiments de què s'ho mengen al mig de la plaça. Perquè com que no es podien obrir més bars ni més restaurants. doncs la gent ha obert el que es podia obrir que són els menjars per emportar però que té aquesta conseqüència que ens omple les places de gent menjant." El que es vol aconseguir és rebaixar la pressió sobre les zones massificades sense comprometre l'activitat econòmica i social de les que ho estan menys. Per això s'ha dividit el districte en 3 zones: la saturada, a la Vila de Gràcia, on no es permetrà l'obertura de cap establiment nou de concurrència pública, independentment dels que tanquin. Les de contenció, on sí que es podran obrir sempre que no se superi el nombre actual de llicències. I les genèriques, que se cenyiran a la normativa de ciutat i, per tant, sí que s'hi podran obrir nous establiments. Pel que fa a les noves activitats. Les botigues de menjar preparat, els albergs i residències d'estudiants es restringiran a la Vila de Gràcia, el Camp d'en Grassot i als entorns del Parc Güell. I, de moment, i fins que no s'aprovi definitivament el projecte, les llicències d'aquestes activitats quedaran congelades. Aquests canvis, però no són definitius. Ara s'obre un període d'exposició pública de tres mesos en què es farà un procés participatiu. MAITE FANDOS, regidora de Gràcia "Nosaltres som conscients que presentem un pla inicial, que cal que hi hagi un debat i que provablement del pla inicial que avui us presentem al que puguem arribar a aprovació i que acabi d'aquí a tres mesos, se suposa que algun canvi hi haurà." L'objectiu és que tot plegat estigui aprovat abans que acabi l'any.

Primer van ser els bars, restaurants i locals d’oci nocturn, i ara s’hi sumen els establiments de menjar per emportar, els albergs i les residències estudiantils, considerats “nous fenòmens” que convé regular. El nou Pla d’usos de Gràcia aprovat inicialment per l’Ajuntament no permetrà que aquestes activitats proliferin com ho han fet fins ara. Per posar-hi fre, no es concediran noves llicències tant a les places de la Vila de Gràcia, el Sol, la Revolució, la Virreina i el Diamant, i els seus voltants, com al barri del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova i als entorns del Parc Güell.

En els darrers quatre anys, han obert al districte 10 albergs, d’un total d’11. I ja són 46 les botigues de menjar per endur al centre de Gràcia. La regidora, Maite Fandos, ha afirmat que s’han obert molts d’aquests establiments després que el Pla d’usos encara vigent prohibís l’obertura de més bars i restaurants. Per Fandos, el problema és que la gent compra en aquests locals per després consumir el menjar al carrer.

L’Ajuntament també ha anunciat que el nou text proposa “aixecar la prohibició d’activitats que tenen dificultats per establir-se al districte”: cinemes, teatres, i equipaments esportius o culturals.

Les places, àrees de tractament específic

El nou Pla d’usos elaborat pel districte preveu que totes les places de la Vila de Gràcia, tant les que tenen problemes de saturació com les que no, i la zona d’influència del Parc Güell, tinguin un tractament diferenciat. Encara no s’ha concretat, però, la regulació específica per a aquestes zones.

Al document no es recull cap restricció sobre l’obertura de nous hotels. Maite Fandos ha assegurat que durant aquest mandat no se n’ha obert cap i ha donat xifres sobre aquest tipus d’establiments: hi ha set hotels al districte, i d’aquests, tres es concentren a la Vila. “Tècnicament és difícil justificar que no s’obrin hotels a Gràcia perquè no hi ha una acumulació. Som a la cua dels barris de Barcelona sobre aquest tema”, ha afirmat.

L’oposició critica la suspensió de llicències

Jaume Collboni (PSC) ha dit aquest divendres que el pla arriba “tard i malament, com tot el que fa Trias”, perquè la suspensió de llicències havia d’haver-se fet fa dos anys i mig. El candidat socialista a l’alcaldia ha assegurat que obrir ara un pla d’usos a Gràcia “és no conèixer la realitat del districte”.   En la mateixa línia s’ha expressat el regidor Eduardo Bolaños (PP), que lamenta que la presentació del pla d’usos arriba tard i sense el consens mínim. Acusa el govern municipal d’actuar de forma reactiva, “quan les demandes veïnals ja són un clam”.

Isabel Ribas (ICV-EUiA) que presideix el districte, assegura que el pla és clarament insuficient ja uqe no aborda de manera integral l’impacte del turisme. Els ecosocialistes creuen que la regulació deixa via lliure a l’obertura de nous hotels i hostals “fins i tot en aquelles zones que avui ja presenten una saturació que causa un fort malestar entre veïns i veïnes”.