Les protestes s'han convertit ja en un clàssic d'aquest matí festiu, com també l'escridassada a les autoritats quan arriben a la basílica de la Mercè. Com en anys anteriors, només Iniciativa no hi ha enviat cap regidor, la resta de partits hi eren tots representats. Mirades posades avui en el president de la Generalitat, a l'expectativa de quan convocarà la consulta. Malgrat la pressió, no hi ha hagut més concreció que ho farà aquesta setmana. Però més enllà de la consulta, la Mercè s'ha tenyit també d'aires preelectorals. És l'última d'aquest mandat, la quarta de Trias com a alcalde. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "La visc com si fos la primera, no? Aquest any crec que és un any especialment reeixit." Sí que ha estat la primera de Jaume Collboni com a candidat socialista. JAUME COLLBONI, president de la Federació de Barcelona del PSC "No he fet res que no hagi fet abans de ser candidat a l'alcaldia." I també per a Alfred Bosch, alcaldable d'Esquerra, que avui ha rebut orientacions de Jordi Portabella en l'última Mercè com a regidor. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Hi ha molta gent al carrer, amb un esperit molt festiu, molt content i alhora també molt reivindicatiu." Qui sap si serà l'última també per a Ricard Gomà, en interrogant encara per l'aposta d'Iniciativa amb Guanyem Barcelona. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "En aquest projecte estem col·lectivament implicats el conjunt de regidors d'ICV-EUiA." Al líder del PP, en canvi, li queden moltes Mercès, i ha demanat anar per feina. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Malgrat que encara resten mesos per a les eleccions, encara és temps de governar, i demanaria a l'alcalde que prengui decisions." Acabada la Mercè, l'alcalde reprendrà demà l'agenda amb un viatge internacional que el portarà a fer, literalment, la volta al món. Tindrà parades a Pequín, Los Angeles i Nova York, on mantindrà contactes institucionals.

Just abans que s’iniciés la diada castellera de les colles de la ciutat, l’alcalde i els líders dels grups polítics del consistori han valorat les Festes de la Mercè d’enguany.

Xavier Trias ha destacat el caràcter participatiu de la festa: “Estem vivint una Festa Major molt participativa, la gent s’ha llançat al carrer per gaudir i participar en totes les activitats”, ha dit. Trias s’ha referit a la diversificació dels escenaris de la Festa Major tant al centre de la ciutat com a Montjuïc, a la Ciutadella, al Bogatell, al Palauet Albéniz i al Fòrum, i ha volgut destacar “que s’han registrat un nombre mínim d’incidents”.

El president de la Federació de Barcelona del PSC, Jaume Collboni, s’ha estrenat en els tradicionals parlaments com a futur alcaldable. Collboni s’ha referit al caràcter cívic i de convivència dels qui gaudeixen de la festa i també dels qui surten al carrer per la Mercè a manifestar-se: “És sa que es reconegui el que no funciona bé”, ha afirmat Collboni.

En clau de política catalana s’ha pronunciat el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz: “És la diada de Barcelona i no una diada electoral ni independentista”, ha dit. Fernández Díaz també ha llançat un missatge a Trias en què assegura que “encara és temps de governar i no d’eleccions”.

El president d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha destacat que la Mercè “és un esclat de ciutadania”. Però, segons Gomà, la festa se situa en un context de ciutat que ve marcat pel “model de turisme massificat i de luxe que promou el govern de Xavier Trias”.

El president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+Rcat+Dcat), Jordi Portabella, ha comparat la festivitat d’aquesta jornada amb la manifestació de l’11 de setembre: “Mai no s’havien assemblat tant els actes de l’11 de setembre amb els actes de la Mercè d’enguany”. Per Portabella, aquesta és la darrera Festa Major com a líder d’ERC a l’Ajuntament. El seu successor, Alfred Bosch, l’ha acompanyat en aquesta compareixença.