Tot i que Barcelona en Comú encara no ha pres una decisió formal, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ja ha avançat que el seu grup segurament s'abstindrà en la votació per adherir Barcelona a l'Associació de Municipis per la Independència. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "El més probable és la nostra abstenció. Insisteixo, aquí el que compta no és què opinen 11 regidors sinó què opinen els veïns i les veïnes de la ciutat de Barcelona. El nostre compromís és una consulta.// Més enllà d'un context preelectoral que comprenem, perquè és absolutament legítim que cada formació decideixi com marca les seves posicions de cara a les eleccions, però el més important és el debat de fons." L'abstenció no satisfà els grups impulsors del ple extraordinari, Convergència i Unió, Esquerra i la CUP, que demanen a Colau que doni llibertat de vot als regidors de Barcelona en Comú. Qui també s'ha pronunciat és la regidora d'Unió Democràtica, Sònia Racasens. A diferència de la resta del Grup Municipal de CiU, ha anunciat que s'abstindrà en la votació, perquè el seu partit no defensa la independència tal com l'entén l'associació. Amb tot, previsiblement hi votaran a favor nou dels regidors de Convergència i Unió, els cinc d'Esquerra i els tres de la CUP. En total en sumarien 17, a quatre regidors d'arribar als 21: la majoria absoluta necessària per adherir-se a l'AMI. Tot i això, els partits unionistes a l'oposició han posat el crit al cel sobre la possibilitat que Barcelona entri a l'associació. Ciutadans considera que l'adhesió a l'AMI nomes serviria per posar l'Ajuntament al servei d'uns pocs, i des del PSC creuen que no hi ha prou consens entre la ciutadania per fer aquest pas. MARILÉN BARCELÓ, regidora de Ciutadans "Creiem que la nostra ciutat és oberta, plural i universal. I per tant, no crec que sigui bo que l'Ajuntament sigui un insturment al servei d'un grup polític." JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "Som contraris a plantejar la possibilitat d'adherir-nos a una associació que representa la voluntat d'una part de la voluntat de la societat barcelonina, i no de tot." El Grup Municipal del PP també s'hi ha referit en un comunicat, en què expressen el seu rebuig a l'adhesió perquè, segons diuen, no només és un absurd sinó que és contrari a l'ADN barceloní.

Colau ha tornat a remarcar que BComú és una candidatura municipalista que defensa el dret a decidir i ha insistit que una bona solució seria fer una consulta ciutadana perquè “aquí el que compta no és què opinen 11 regidors sinó què opinen els veïns i les veïnes”, ha afirmat.

Per aprovar l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència es requereix una majoria absoluta de 21 regidors del plenari i, de moment, les formacions sobiranistes que han forçat el ple -CiU, ERC i la CUP- només en sumen 17 ja que la regidora d’Unió, Sònia Recasens, s’abstindrà en la votació.

El PSC, que té quatre regidors, ja ha avançat que votarà en contra de la proposta, i si els 11 regidors de Barcelona en Comú aposten finalment per abstenir-se és probable que l’adhesió no tiri endavant.

L’alcaldessa ha afegit que l’acord de CiU, ERC i la CUP per celebrar el ple extraordinari abans del 27-S és una mesura electoralista. Colau considera que aquesta “no és la millor manera d’abordar” la qüestió, encara més tenint en compte que les formacions no disposen d’una majoria absoluta assegurada. En la mateixa línia ha parlat el regidor de BComú, Jaume Asens, que ha qualificat la proposta d'”irresponsable”.

L’oposició, crítica amb l’abstenció

La líder de Ciutadans, Carina Mejías, s’ha mostrat crítica amb Colau perquè considera que ha “cedit” a les exigències d’Esquerra al Plenari Municipal i ha afegit que la seva formació defensarà la ciutat oberta i plural davant del “provincianisme ridícul dels separatistes“.

Pel que fa als socialistes, el president del Grup Municipal del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, s’ha mostrat contrari a l’adhesió a l’AMI perquè “representa la voluntat d’una part de la societat catalana i barcelonina” i ha reclamat el “màxim consens”.

Des del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz ha criticat la possible abstenció de BComú en les votacions i ha afirmat que “la passivitat de Colau permetrà que Barcelona se sumi a la independència.