Hi ha hagut acord entre els tres grups municipals independentistes del consistori, i per primera vegada el Ple Municipal votarà si l'Ajuntament de la ciutat s'adhereix a l'Associació de Municipis per la Independència. Pel líder republicà no hi ha dubte que ara es pot afrontar la votació amb garanties de guanyar-la. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Feia molt de temps que ho estàvem parlant i treballant amb altres grups i això ha fructificat i per tant és un èxit que això es plantegi per primera vegada mai s'havia arribat a plantejar l'adhesió de la capital de Catalunya a l'AMI. // Tenim la pràctica seguretat que aquesta votació es guanyarà." Per aconseguir l'adhesió a l'AMI cal una majoria absoluta, és a dir, el vot de 21 regidors. Convergència i Unió en té 10, però cal veure què farà la regidora d'Unió, Sònia Recasens. JORDI MARTÍ, regidor de CIU "Dels deu regidors nou donarem ja podem avançar que nou donarem suport efectiu en aquesta proposició i el que hem d'esperar és que Unió Democràtica decidixi el sentit del vot de la seva regidora." Esquerra en sumarà cinc i la CUP, tres més. I si al final tots junts sumessin 18 vots, encara caldria convèncer tres regidors més per a la majoria absoluta, i per això se segueix treballant amb Barcelona en Comú. De fet, Ada Colau ha dit en més d'una ocasió que no descarta fer una consulta popular sobre l'assumpte. Precisament aquest matí, la CUP ha anunciat que ja havia arribat a un acord amb Convergència i Unió per forçar aquest ple extraordinari, i que esperaven que Esquerra s'hi pronunciés. MARÍA JOSÉ LECHA, regidora de la CUP-Capgirem Barcelona "Tant CDC com ERC que van signar aquest compromís amb l'Assemblea Nacional Catalana és un text de mínims que s'hi poden sentir molt còmodes." "Aquest ple extraordinari se celebrarà de ben segur abans del 27 de setembre, i els trse grups que han arribat a l'acors esperen fins i tot que sigui abans de la Diada.

El líder d’Esquerra Republicana, Alfred Bosch, ha qualificat l’acord d’èxit. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, disposa ara de 15 dies per convocar el plenari i, per això, Bosch ha indicat que fins i tot es podria celebrar abans de la Diada de l’11 de setembre.

La votació per adherir-se a l’AMI requereix una majoria absoluta de 21 regidors perquè tiri endavant i, tot i que de moment només hi ha 17 vots assegurats, Bosch ha afirmat que tenen “la pràctica seguretat que guanyarem la votació”.

Les matemàtiques són clares: nou dels 10 regidors de Convergència i Unió emetran un vot afirmatiu, Esquerra en sumarà cinc i la CUP, tres. Així doncs, per arribar fins als 21 necessaris encara en falten quatre. Queda pendent saber en quin sentit votarà la regidora d’Unió Sònia Recasens i, paral·lelament, els grups confien que Barcelona en Comú doni llibertat de vot als seus regidors perquè se sumin a l’adhesió.

De fet, el líder d’Esquerra a la capital catalana ha explicat que les negociacions han estat lentes perquè la intenció era fer-ne partícip Barcelona en Comú i ha lamentat l’absència de la formació, com també ho ha fet la CUP des del seu compte de Twitter. Per la seva banda, Ada Colau ha dit en més d’una ocasió que no descarta fer una consulta popular sobre l’assumpte.