paperetes i urna eleccions
paperetes i urna eleccions

(ACN) El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals del govern, Ismael Peña-López, ha defensat aquest dissabte que “la por no val” per no presentar-se a la mesa electoral, perquè “hi ha garanties”. “És l’obligació de la ciutadania complir, com el policia o la infermera que li toca fer guàrdia”, ha dit en una entrevista a ‘El Suplement’ de Catalunya Ràdio.

Peña-López ha confirmat que el govern decidirà dilluns si fer proves PCR o d’antígens als membres de les meses electorals el 14-F i als que hagin de ser al local electoral. La decisió s’ha de prendre en una reunió amb Salut en què també es debatrà sobre els EPI integrals que s’han d’oferir per la franja en què es permet el vot de les persones contagiades. El director general de Participació Ciutadana ha dit que la decisió sobre els testos d’antígens o PCR es prendrà en funció del que calgui “mobilitzar” per fer-los, ja que l’executiu calcula que caldria que entre 3.000 i 5.000 persones del món sanitari anessin als col·legis electorals, quan ja tenen “una càrrega prou forta” als CAP.

Peña-López ha dit que les eleccions per al 14-F costaran, si finalment es fan, uns 35 milions d’euros, molt per sobre del que seria habitual, perquè s’han de mobilitzar més persones per als protocols covid-19, més policies i espais. Si els comicis finalment es cancel·len, es perdran uns 25 milions, l’equivalent al pressupost d’una quinzena d’escoles de primària en un any.

El director general, que ha reiterat que els protocols per anar a votar i ser a les meses són segurs, ha justificat la intenció del govern d’ajornar els comicis pels possibles “dubtes massius” sobre la viabilitat dels comicis en un context de pandèmia i perquè tot el protocol que cal per garantir-les implica “posar en risc tota la resta” d’esforços en salut o seguretat.

En tot cas, Peña-López ha dit que les mesures previstes evitaran les aglomeracions als col·legis, perquè la gent s’esperarà al carrer, a l’aire lliure, i amb distàncies, i perquè s’han habilitat més espais. En el cas de Barcelona, per exemple, n’hi ha un 40 % més. A més, també es potencia el vot per correu per evitar que la gent hagi d’anar presencialment al col·legi electoral.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a