L’esperada ampliació de l’Hospital Clínic a l’avinguda Diagonal ha fet un pas més. Aquest dilluns, totes les administracions i institucions implicades han signat el conveni per a la construcció del nou campus de salut als terrenys que actualment ocupen les pistes universitàries de la UB. Ha estat en un acte protocol·lari al Palau de la Generalitat al qual no hi ha faltat ningú: la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona (UB), els Ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat i la Diputació de Barcelona.

L’ampliació del Clínic ha de convertir aquest nou espai de l’avinguda Diagonal de 290.000 m2 en un dels campus biomèdics més importants d’Europa. El campus compaginarà els usos assistencials, amb la docència, la recerca i la innovació, però encara no hi ha cap projecte sobre la taula ni tampoc calendari.

“Una Barcelona metropolitana sense perifèries”

“És un dia històric”, han repetit tots els assistents durant els parlaments. “Avui signem molt més que un conveni. Estem traçant la Barcelona, l’àrea metropolitana i la Catalunya del futur”, ha assegurat Pere Aragonès, president de la Generalitat. “És un canvi de mentalitat, perquè avui construïm metròpolis, una ciutat que no té perifèries, que té noves centralitats”, ha destacat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que també ha reclamat que l’L3 del metro s’ampliï fins a aquest punt.

L’alcalde també ha destacat que aquest gran projecte també té “moltes actuacions petites”, entre les quals hi ha millorar la qualitat hospitalària i la salut de proximitat, i avançar en “projectes pendents” d’educació i d’equipaments tant a les Corts com a l’Eixample. A més, es podrà desbloquejar l’espai de l’Escola Industrial. “Tirarem els murs del perímetre i farem que sigui ciutat”, ha dit Collboni.

Una ampliació pendent des de fa molts anys

El nou Hospital Clínic està pendent des de fa més d’una dècada, i la tria de la nova ubicació no ha estat un procés fàcil ni ràpid. L’actual edifici hospitalari és de l’any 1890 i fa molts de temps que l’espai ha quedat petit. Després de descartar altres opcions, com ampliar l’hospital per l’Escola Industrial, finalment es va arribar a un preacord entre les administracions implicades per fer l’ampliació als terrenys de la Diagonal, i un grup d’experts en va avalar la proposta.