L’Institut Escola el Til·ler, al barri del Bon Pastor, acull des de fa dues setmanes un espai del servei de cangur municipal, que l’Ajuntament ha decidit ampliar. La iniciativa s’emmarca en el projecte Concilia, que des del mes d’octubre va obrir sis espais d’acollida d’infants en barris vulnerables de la ciutat per facilitar la conciliació, sobretot per a famílies monoparentals. El servei de cangur municipal gratuït ha funcionat fins ara com a prova pilot i el consistori ha decidit allargar-lo fins al mes de juliol.
En aquests primers mesos, s’han atès uns 400 infants, la majoria de cinc i sis anys. De mitjana, cada infant ha utilitzat el servei de cangur municipal tres vegades al mes. La iniciativa funciona cada tarda de dilluns a divendres i els caps de setmana als matins i tardes. El servei pot acollir vuit infants per hora i, per això, es recomana inscripció prèvia per internet. Tot i això, hi ha hores assignades per atendre les famílies que no poden fer tràmits en línia. De fet, un 70 % de les famílies ha necessitat ajuda.
On hi ha el servei de cangur municipal?
- la Verneda i la Pau. Casal de Barri la Pau
- el Besòs i el Maresme. Casal de Barri Besòs
- la Trinitat Vella. Escola Ramon Berenguer III
- el Raval. Espai Erasme Janer
- la Marina. Sala Pepita Casanellas
- Ciutat Meridiana. Centre Cívic Zona Nord
- el Bon Pastor. Institut Escola el Til·ler
Les dones, usuàries principals
Gairebé la meitat de les famílies (48,7 %) que han utilitzat el servei de cangur municipal eren monoparentals. De fet, només un home ha sol·licitat el servei enfront de 330 dones. El principal motiu per acollir-se a la iniciativa ha estat per anar a treballar (33 %) i per tenir un temps de respir (19 %) com ara per fer la compra. “El servei ha cobert una necessitat i podem estar contentes amb la utilitat”, ha afirmat la tinenta d’alcalde de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, que ha destacat la fidelització que ha aconseguit el cangur municipal.
El projecte Concilia s’emmarca en les accions del Pla de barris per combatre la desigualtat de gènere en les zones amb major vulnerabilitat social i econòmica. Entre altres actuacions, en la primera edició es van fer marxes exploratòries per millorar l’espai públic amb perspectiva de gènere o un programa per incidir en la presència de la dona en ocupacions vinculades als homes en polígons industrials. El regidor del Pla de barris, Jordi Martí, ha explicat que en breu es presentaran les accions de la segona edició del pla, que arribarà a set barris més.