L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el president de la Generalitat, Salvador Illa, han mantingut aquest dimecres la seva segona trobada des que Illa va ser investit com a president. A diferència de la que van tenir el 23 d’agost, aquest cop la reunió ha estat institucional i amb contingut i, de fet, n’han sortit diferents titulars. Per exemple, l’encariment de la taxa turística als creuers de curta estada i la reactivació de la construcció d’habitatge assequible.

En acabar la trobada, Collboni ha explicat que el president català s’ha compromès a reactivar l’operació que l’Ajuntament havia pactat amb l’anterior govern (de Pere Aragonès) per fer 1.700 pisos públics en 27 solars cedits pel consistori. El projecte havia quedat guardat en un calaix per manca de finançament en no aprovar-se uns nous pressupostos catalans per al 2024.

82 M € per fer els primers 637 pisos

Ara, però, el govern de Salvador Illa invertirà 82 M € per començar a construir el primer paquet de pisos assequibles: seran 637 habitatges en 11 solars diferents de la ciutat. El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha assegurat que “els diners i els recursos necessaris per fer els pisos estan garantits”, tot i que no ha posat calendari per a la construcció. L’única data sobre de la taula és aquest mateix setembre, quan la Generalitat traurà a concurs els projectes arquitectònics (per un valor de 2 M €).

També sobre habitatge, Collboni ha proposat a Illa que la Generalitat s’impliqui en altres promocions d’habitatge que s’han de començar a construir a Barcelona els propers mesos. Una d’aquestes promocions és la que s’ha de fer al paquet de solars que va cedir el Consorci de la Zona Franca, amb capacitat per a 1.900 habitatges.

collboni illa dalmau

Més inversions al metro i a l’eix Besòs

A banda d’habitatge i turisme, l’alcalde de Barcelona també ha plantejat al president català altres qüestions en àmbits com el Pla de barris de la Generalitat i les inversions al metro. Collboni ha tornat a reclamar que, de cara als propers 10 anys, el govern català faci una inversió milionària al metro per allargar l’L1 fins a Badalona, l’L3 fins a Esplugues, l’L2 per Montjuïc, completar l’L4 de la Pau a la Sagrera, i enllestir el tram central de l’L9.

L’alcalde (que, alhora, és president de l’Àrea Metropolitana) també ha reivindicat que el Pla de barris que definirà el govern Illa posi especial èmfasi a l’eix Besòs: “Concentra el 70 % dels barris més vulnerables de l’àrea metropolitana”, ha dit Collboni.

De la trobada d’aquest dimecres també n’ha sortit una reunió: l’alcalde, Jaume Collboni, i la consellera d’Interior, Núria Parlon, es reuniran el 18 de setembre per abordar els reptes de seguretat a Barcelona. La trobada arribarà en ple debat sobre l’ús de les armes blanques a la ciutat i a altres punts de Catalunya i a la reunió s’acordarà que la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra tornin a fer investigacions de forma conjunta.