salvador illa guanya eleccions catalunya

Amb gairebé el 98 % dels vots escrutats, Salvador Illa (PSC) ha guanyat les eleccions a Catalunya 2024 i ha obtingut el 28,36 % dels vots i 42 diputats, al davant de Carles Puigdemont (Junts + Puigdemont per Catalunya), que ha fet el “sorpasso” a ERC i es converteix en la segona força més votada amb el 21,19 % dels sufragis i 35 escons. Els republicans de Pere Aragonès, que van ser segons el 2021 i que han governat la Generalitat els darrers anys, han caigut fins a la tercera posició, després de perdre 13 diputats —ara en tenen 20 i el 2021 en van aconseguir 33— i obtenir un 13,66 % dels vots.

El PSC repeteix la victòria del 2021 i l’independentisme perd la majoria absoluta

Així, els socialistes revaliden la victòria del 14-F del 2021, quan van celebrar-se els comicis anteriors al Parlament de Catalunya. Malgrat que ara fa tres anys va ser el partit amb més vots, el PSC de Salvador Illa no va aconseguir formar govern, i Pere Aragonès va rebre els suports del seu partit, de Junts i de la CUP per presidir la Generalitat.

Els pròxims dies seran clau per veure quins pactes o aliances acaben prosperant. De moment, les tres forces independentistes perden la majoria absoluta que tenien en la legislatura anterior.

El PP, quart, davant de Vox, Comuns i la CUP

El PP ha quedat al darrere d’ERC, amb el 10,89 % dels vots i 15 diputats. Així, els populars passen de ser el partit amb menys representació del Parlament la legislatura anterior a ser els quarts, al davant de Vox, que cau a la cinquena posició (8,13 % dels vots, amb 11 diputats). Comuns Sumar (5,77 % i sis escons) i la CUP (4,02 % i quatre diputats) han perdut suports en comparació amb ara fa tres anys.

Aliança Catalana entra al Parlament i Cs desapareix

Una de les novetats principals de les eleccions d’enguany és la desaparició de Ciutadans. El partit taronja, amb Carlos Carrizosa al capdavant, no supera la barrera mínima del 3 % dels vots i no obté cap escó al Parlament de Catalunya. Cal tenir en compte que fa set anys, el 2017, aquesta mateixa formació va guanyar els comicis catalans amb Inés Arrimadas com a candidata.

Una altra notícia destacada aquest 12-M és l’entrada al Parlament d’Aliança Catalana, el partit de Sílvia Orriols, que obté 3,81 % dels vots i dos diputats i entra a la cambra catalana en les primeres eleccions a les quals es presenta.