Es buscava una figura de consens i finalment, s'ha decidit que l'exeurodiptutat d'Iniciativa Raül Romeva serà el número 1 de la llista unitària independentista a Barcelona. Romeva vivia allunyat de la plana política des que al març va decidir deixar Iniciativa perquè no estava d'acord amb el seu posicionament respecte al procés. A Romeva, el seguiran l'expresidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell, i la d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, els tres independents que encapçalen la llista. Però també hi haurà polítics, Artur Mas, ocuparà la quarta posició i Oriol Junqueras, a la cinquena. A partir d'aquí la resta de la llista es repartirà entre els dos partits, amb un 60% de noms per a Convergència, un 40% per a Esquerra, i s'hi inclouran també alguns escindits del PSC i crítics d'Unió. Si la llista guanya, Artur Mas seria el president de la Generalitat i Junqueras, vicepresident. El full de ruta preveu que la legislatura duri 1 any i mig, però no descarta fer una declaració formal d'independència si no hi ha diàleg amb Madrid. Aquests són els detalls d'un acord que ara s'ha de ratificar públicament. Ahir les entitats i els partits ja hi van donar el vistiplau internament. La cúpula de Convergència va fer-ho per unanimitat i el president, Artur Mas, va destacar la rellevància del moment actual. "No és el moment de les comoditats estètiques, ara toca arremangar-se seriosament, passar per sobre de les comoditats estètiques, anar a l'arrel del problema i fer avançar allò que es necessita que es pugui fer avançar." Amb més dificultats va ser aprovat l'acord per Esquerra, que ha acabat acceptant la llista unitària 8 mesos després. El partit hi va donar llum verda finalment en una reunió intensa i agitada de més de tres hores, que va finalitzar amb aplaudiments per a Oriol Junqueras. D'aquest acord se n'ha desmarcat la CUP, que es presentarà en una llista separada sense polítics. Ahir van explicar que la llista unitària no reflecteix la pluralitat i complexitat del procés.

Aquest dimecres s’han conegut els noms que encapçalaran la llista sobiranista, de CDC i ERC, per al 27-S. Raül Romeva liderarà la llista per a Barcelona, seguit de Carme Forcadell i Muriel Casals.

Romeva, ex eurodiputat durant 10 anys, del 2004 al 2014, va estripar el carnet que el vinculava a ICV al març, en posicionar-se a favor de la independència. Actualment és analista i investigador sobre conflictes armats i rehabilitació postbèl·lica a l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Al 2010 Romeva ja es va posicionar a favor de la independència “si avui hi hagués un referèndum per a la independència de Catalunya votaria sí”. A més, ha estat vinculat a Òmnium Cultural en ser escollit responsable de la campanya “Ara és l’hora”, que buscava mobilitzar les bases sobiranistes per al 27-S.