L’advocat de Rodrigo Lanza, Gonzalo Boyé, assegura que el seu client mai no ha presumit de ser l’autor de l’agressió a l’agent de la Guàrdia Urbana ferit el 4 de febrer de 2006. Avui ‘El Periódico’ publica un atestat de la policia de 2014 en què s’assegura que Lanza es va autoinculpar davant d’uns agents durant una identificació al costat de la Kasa de la Muntanya, a Gràcia. Per Boyé, que avui n’ha parlat a Barcelona FM,  “és absurd que Lanza passi cinc anys a la presó per no assumir la versió de la sentència i que després vagi a un agent de la Guàrdia Urbana i presumeixi de fer el que no va fer”. L’advocat diu que és precisament aquesta manca de sentit el que va portar el jutge d’instrucció a “desestimar la falta de credibilitat de l’atestat policial”.

L’advocat de Lanza ha afegit que estan “molt preocupats” perquè sembla que al cos de la Guàrdia Urbana no volen assumir que s’han produït errors en aquest cas. Boyé explica que sempre que Lanza surt al carrer li passa “alguna cosa” o li demanen que s’identifiqui. Per tot plegat diu que “no estan tranquils” i considera que el seu client “no s’hauria d’estar a Barcelona”. La defensa de Rodrigo demana la revisió de la sentència i no la reobertura del cas. Considera que el procés és ple d’ombres i reclama que es constitueixi una comissió d’investigació que revisi el procés judicial i el paper que hi va tenir la fiscalia.

El síndic estudiarà si hi ha abús de poder

L’adjunt general a la Sindicatura de Greuges, Jordi Sánchez, estudiarà si s’hi han produït casos d’abusos de poder per part de la policia, tot i que no creu que ara hi hagi represàlies envers al jove xilè. També s’ha compromès a buscar els elements que “garanteixin la integritat física de les persones que es posen en mans d’un cos policial”. Sánchez ha afegit que cal aprofitar la indignació ciutadana per reclamar als organismes públics “que revisin, que rastregin què es va fer malament”, per corregir-ho i perquè no torni a passar. Sobre la sentència, l’adjunt al síndic ha dit que no tenen competències i que la sindicatura “per llei té prohibit entrar en una actuació per modificar una actuació judicial”.

El Col·legi d’Advocats defensa la imatge de la justícia

El degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, és conscient que el que planteja ‘Ciutat morta’ crea inseguretat i afecta la imatge de la justícia, però diu que “hem d’estar tranquils amb la justícia que tenim”. Rusca confia que, si apareixen proves noves, es revisi la sentència i es corregeixi qualsevol error judicial. “Tots som humans i d’errors sempre se’n poden cometre”, diu el degà dels advocats de Barcelona, alhora que adverteix que si els errors són deliberats, aleshores són delictes i s’han de perseguir. Però el lletrat penalista argumenta que aquest tipus d’errors no es produeixen gaire sovint i que, encara que cap probabilitat d’error no és assumible, tampoc “no hem de posar-nos nerviosos perquè la justícia no sigui segura”.

L’ICAB està aconseguint tota la informació sobre aquest cas per poder pronunciar-s’hi amb total coneixement de causa. Rusca diu que amb el documental no n’hi ha prou, perquè només recull la versió de la part que hi ha volgut participar. De moment, el col·legi se solidaritza tant amb l’agent de la Guàrdia Urbana que va resultar greument ferit com amb qualsevol de les persones que hagin pogut ser condemnades de manera injusta. “Sempre hem pensat que és millor 100 culpables lliures que un innocent a la presó”, ha dit Rusca a Barcelona FM.

Avui mateix, el Col·legi d’Advocats ha alertat que la Comissió Europea ha iniciat un expedient d’infracció a Espanya davant l’incompliment de la Directiva 2012/13/UE, que estableix les normes relatives als drets dels acusats amb la finalitat de garantir el dret a un judici just en els processos penals. L’ICAB considera que, perquè el ciutadà mantingui la confiança en el sistema jurídic i en l’estat de dret, és necessària la màxima transparència i informació al ciutadà, i molt especialment als detinguts.