L’Ajuntament de Barcelona podrà denegar la llicència d’una terrassa ampliada durant la pandèmia si es troba en una àrea amb “una especial saturació d’establiments” de restauració. És un dels canvis que inclou la modificació de l’ordenança de terrasses que s’ha d’aprovar definitivament en el ple del 23 de desembre. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha posat com a exemple de zona saturada el carrer d’Enric Granados.

Segons Sanz, aquest carrer inclou “grans incomplidors” i ha augurat que no es podran consolidar l’ampliació de terrasses. “Farem tot el necessari per posar fi a l’incompliment actual”, ha afirmat la tinenta d’alcalde, que ha explicat que només a Enric Granados l’Ajuntament ha fet més de 720 inspeccions que han derivat en més de 220 expedients sancionadors. A més, hi ha 18 expedients de retirada de terrassa, dels quals dos ja s’han fet efectius.

Caldrà un informe dels serveis tècnics

Aquesta opció de desfer les ampliacions de terrassa en zones saturades s’ha inclòs a l’ordenança arran de les al·legacions de Junts, la FAVB i l’AV Vila de Gràcia, que el consistori ha acceptat. Els serveis tècnics de cada districte seran els encarregats de determinar si una zona es pot considerar saturada a través d’un informe motivat. Les llicències també es podran denegar en els locals reincidents amb infraccions greus o molt greus des de mitjans del 2021.

Requisits per consolidar les terrasses en calçada

La modificació de l’ordenança de terrasses s’ha fet per regular les ampliacions que es van fer per la pandèmia, sobretot per les taules i cadires que s’han posat a la calçada. En concret, el consistori ha donat 3.618 llicències per a noves terrasses i ampliacions, de les quals 1.438 s’han posat a la calçada. Això ha eliminat 2.652 places d’aparcament i, segons un informe de la UB, s’han salvat 1.875 llocs de treball.

Prototip de terrassa homologat per poder mantenir l’ampliació en calçada

Els restauradors que vulguin conservar una terrassa guanyada a la calçada hauran de demanar el permís a l’Ajuntament entre l’1 de gener i el 28 de febrer del 2022, i aleshores el consistori ho haurà d’aprovar tenint en compte que es compleixen els criteris d’accessibilitat i distàncies de l’ordenança del 2018. En el cas dels locals amb taules a la vorera i a la calçada, caldrà agrupar-les perquè no quedin dispersades .

Ajudes per comprar els mòduls homologats

A més, per mantenir la terrassa a la calçada, serà necessari instal·lar alguna de les plataformes homologades per l’Ajuntament. Els restauradors tindran temps fins al juny del 2022 i, d’aquesta manera, es podran retirar els blocs de formigó de color groc. Per facilitar la compra d’aquestes plataformes, el consistori ha doblat l’import destinat a subvencions amb 4 M €. Les ajudes podran cobrir fins a un 50 % del cost del mòdul.

També per a les terrasses en calçada, no es podran posar para-sols a menys de 20 cm del límit exterior de la plataforma i tampoc no es podran posar paravents ni jardineres entre el mòdul on hi ha les taules i la vorera. Pel que fa a les ampliacions de terrasses que s’han fet a la vorera, l’Ajuntament estudiarà cas per cas abans d’autoritzar la llicència.

“La posició d’ERC és poc comprensible”

Tot i que de la modificació de l’ordenança de terrasses se’n parlarà aquest dimarts a la Comissió d’Urbanisme, la data clau és el dijous 23 de desembre, l’últim plenari de l’any. Serà el moment en el qual l’oposició s’haurà de posicionar definitivament davant de l’ordenança. “La posició d’ERC és poc comprensible”, ha reblat el primer tinent d’alcalde Jaume Collboni davant del “no” que ERC va avançar que faria. El director general del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, també ha carregat durament contra els republicans: “Ningú no entén el paper d’ERC, ni els restauradors ni les famílies”.