L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el projecte de reforma de l’illa d’equipaments del Mercat de la Sagrada Família, que té un pressupost de 10 M €. La intervenció, una de les més destacades a l’Eixample aquest mandat, preveu una nova coberta de plaques solars al mercat, que renovarà la façana. També es reordenaran els usos de l’edifici del casal de gent gran, el centre cívic i el casal infantil, que guanyaran espai i s’obrirà un passatge d’accés nou a l’interior d’illa.

L’illa d’equipaments del Mercat de la Sagrada Família està delimitada pels carrers de Mallorca, Padilla, Provença i Lepant. Per Mallorca, 425, hi ha un accés al mercat, al casal de gent gran, al centre cívic i al casal infantil, així com a un supermercat que, amb el projecte de reforma, canviarà d’ubicació. A Padilla, 255-263, s’entra al mercat, mentre que a Provença hi ha l’accés a la Biblioteca de la Sagrada Família.

Recreació virtual de la nova façana de l’edifici d’equipaments del carrer de Mallorca, molt més transparent

Les obres està previst que comencin entre els mesos de maig i juny del 2022 i s’allargaran durant dos anys. De moment, però, ja han començat uns treballs previs per alliberar l’espai on es farà el nou supermercat, les oficines del mercat, els lavabos i el nou punt d’informació.

Un edifici obert al barri

Amb la reforma, un dels canvis més visibles serà la nova façana que lluirà l’edifici del carrer de Mallorca, molt més transparent que ara, amb il·luminació i ventilació natural als espais interiors. Això farà reduir la demanda energètica. A més, les escales mecàniques que hi ha ara per accedir al mercat s’eliminaran per obrir un passatge amb una rampa des d’on es podrà entrar als vestíbuls del centre cívic, el casal infantil i el de gent gran. Des de l’interior d’illa hi haurà accés al mercat.

Vista de l’edifici d’equipaments del carrer de Mallorca des de l’interior d’illa, des d’on es podrà accedir al mercat

L’edifici d’equipaments es reordenarà i ampliarà les instal·lacions guanyant l’espai que ara ocupa un supermercat i el vestíbul del mercat amb parades tancades. A la planta baixa i a la primera hi haurà el casal de gent gran, a la segona i tercera hi haurà el centre cívic, i la quarta planta es reserva per al casal infantil. Mentre durin les obres, les activitats es traslladaran a altres espais municipals del barri.

Coberta solar i façana nova al mercat

El projecte de reforma planteja també substituir la coberta actual del Mercat de la Sagrada Família per una de nova amb plaques solars. L’actuació preveu reduir la demanda de climatització i millorar l’aïllament de l’edifici, que guanyarà il·luminació natural i ventilació. La nova coberta serà una estructura de grans encavallades d’acer al damunt de les parades. Mentre durin les obres es farà un doble sostre per no afectar l’activitat del mercat.

Recreació virtual de la nova façana del Mercat de la Sagrada Família, sense parades exteriors

L’altre canvi destacat serà a la façana del carrer de Padilla, que també es renovarà i quedarà sense parades exteriors. Les dues que hi ha ara entraran dins del mercat. La nova façana serà massissa i rugosa per augmentar l’aïllament i l’absorció acústica. Serà el mateix estil que tindrà la façana dels equipaments del carrer de Mallorca.

En paral·lel a aquesta actuació, es faran obres de millora a l’edifici de la biblioteca (entrada per Provença, 480-488) per reduir el consum energètic d’aquest equipament. Aquests treballs duraran cinc mesos i està previst que comencin l’abril del 2022.