El president del Govern, Mariano Rajoy, ha insistit que la competència que reclama el Parlament de Catalunya no es pot delegar perquè és exclusiva de l’Estat i a més el propòsit és radicalment contrari a la Constitució: “El que pretén aquest referèndum, independentment dels eufemismes que camufli, és proclamar una sobirania que no existeix perquè la  nostra Constitució no la reconeix”, ha dit Rajoy. El president ha fet èmfasi que la sobirania recau en la totalitat del poble espanyol.

Per Rajoy, el propòsit de la consulta és inconstitucional, i no serveix de res la pressió popular: “Algunes coses no canvien amb manifestacions ni amb plebiscits.” També ha fet referència a l’absència d’Artur Mas en el debat i ha dit que la cessió de l’article 150.2 “no és una cosa que puguem resoldre el senyor Mas, encara que hagués vingut avui, i jo amb un cafè. Encara que en prenguéssim 500 -ha precisat-, seguiria faltant-nos el que no tenim: la potestat que la Constitució ens nega”.

“Potser jo crec en Catalunya més que vostès”

En diversos passatges del discurs, Rajoy ha elogiat Catalunya, de la qual ha dit que és “un dels puntals de la nostra pàtria i valoro la seva immensa aportació al nostre passat, present i futur”. Tot i això ha atacat el dret a decidir que es planteja des de Catalunya, perquè pretén “privar la resta d’espanyols del seu dret a decidir o què volen que sigui el seu país”.

L’illa de Robinson Crusoe

Rajoy ha comparat una hipotètica Catalunya independent amb “el més semblant que es pot imaginar a l’illa de Robinson Crusoe”, i ha enumerat els danys que podria patir si se separa d’Espanya. Rajoy s’ha mostrat inquiet que el debat es produeixi just en el moment que Espanya i Catalunya “comencen a veure clarament els primers signes de recuperació del creixement” i ha dit que està disposat al diàleg, sempre dins dels límits que marca la Constitució. “La Constitució és com un testament, sempre en val la darrera”, ha dit.

El president de l’executiu ha dit als tres representants del Parlament de Catalunya que “els escolta i els entén molt bé, però que no pot reconèixer-los el que no tenen: la raó”. Ha acabat amb una defensa de la Transició: “A tot això, a tot el que ens va unir el 1978 i que ens uneix encara avui, a tot això, vagament, sentimentalment, sense cap afany transcendental, ho anomenem pàtria. Però si a vostès no els agrada, podem anomenar-ho futur”. La bancada popular ha aplaudit amb una llarga ovació la intervenció del president del Govern.

En representació del PSOE ha intervingut Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha ofert una reforma de la Constitució “per a poder seguir vivint junts”. El líder del PSOE ha reconegut que hi ha un problema d’encaix entre Catalunya i la resta de l’estat però ha diferenciat l’actitud dels socialistes de la del PP, en referència a les campanyes polítiques dels populars contra l’Estatut.

Un camí sense retorn, segons els diputats catalans

Jordi Turull, en representació de CiU; Marta Rovira, en nom d’ERC; i Joan Herrera, per ICV-EUiA, han intervingut durant 10 minuts cadascun en defensa de la proposició de llei del Parlament de Catalunya en la qual han demanat la cessió de competències a la Generalitat de Catalunya per convocar la consulta del 9 de novembre. Els tres han insistit que la proposta conté una oferta de diàleg per arribar a un acord sobre el futur de Catalunya, ja que la gran majoria dels ciutadans van votar en les últimes eleccions a favor d’un referèndum d’independència.

“Venim a buscar un acord per fer possible la consulta, que és necessari, i que si es vol, es pot”, ha afirmat Turull, qui això no obstant ha deixat clar que, si el Congrés no permet la consulta, “no desistiran” i buscaran “altres vies” que permetin als catalans “votar i decidir el seu futur”. El portaveu de CiU al Parlament ha remarcat: “No ens hem ficat en un carreró sense retorn. El poble de Catalunya ha iniciat un camí sense retorn, pacífic i democràtic per decidir el seu futur”.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha insistit en els esforços de diàleg que s’han fet des de Catalunya sense resposta des de la resta de l’Estat. “Tenim la sensació que no se’ns accepta com som, com pensem, com parlem, com somniem”, ha lamentat la diputada republicana, que ha explicat la situació que viu Catalunya: “El país se’ns fon a les mans, no tenim suficients recursos, instruments, competències per poder ajudar els ciutadans”. Rovira ha assegurat que Catalunya no es farà enrere: “És la nostra il·lusió i és la nostra esperança. I ni vostès ni ningú no ens la podran treure perquè decidirà el poble.”

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, ha demanat al Congrés que actuï de forma “raonable” i “intel·ligent” i autoritzi la consulta sobiranista, perquè “no hi ha millor proposta que la ciutadania parli”. Herrera ha tocat en el seu discurs la vessant més social: “Saben qui trenca Espanya? Qui no reconeix el dret a decidir, qui rescata els bancs i abandona la gent”, ha dit Herrera. L’ecosocialista ha acusat el PP de ser “presoner de l’anticatalanisme que ha sembrat durant anys i panys”.