Mariano Rajoy ha estat reelegit president del govern amb 170 vots a favor, 111 en contra i 68 abstencions.

En el seu discurs ha demanat el suport dels grups per governar i els ha exigit “maduresa i compromís” perquè el país necessita un executiu que pugui governar. En aquest sentit, ha assegurat que no és raonable governar sense pressupostos. “Això és responsabilitat de tots, no només meva”, ha assegurat, i ha insistit que no vol “un xec en blanc” sinó un govern.

A la sessió d’investidura també ha assegurat que està disposat a corregir però que no trairà el seu projecte polític, ni enderrocarà el que ja s’ha construït. També ha advertit que “la unitat d’Espanya és innegociable”, així com la igualtat de tots els espanyols.

La polèmica abstenció dels socialistes

El portaveu del PSOE ha justificat l’abstenció per evitar unes terceres eleccions. Antonio Hernando ha assegurat que gràcies als socialistes s’ha acabat el bloqueig polític a Espanya. Però ha advertit a Rajoy que no compta amb la seva confiança. També li ha exigit que abordi amb diàleg la qüestió catalana.

L’abstenció dels 68 diputats socialistes ha rebut les crítiques més dures. Tot i que quinze han trencat la disciplina de vot i han mantingut el NO a Rajoy, set dels quals del PSC.

Rufián encén la bancada socialista

La intervenció més polèmica i tensa, la del republicà Gabriel Rufián, que ha carregat contra el PSOE i els ha acusat de traïdors. Això ha provocat la indignació de la bancada socialista. Hernando ha demanat de nou la paraula i ha exigit a Rufián que retirés les seves paraules, perquè “és una falta de respecte” per a un partit que ha construït la democràcia “amb la seva pròpia sang”.

Pablo Iglesias d’Units Podem ha avisat Rajoy que malgrat la seva reelecció com a president, “aquesta legislatura serà el seu epíleg”. En canvi, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, li ha dit que “no tingui por”, perquè si compleix les exigències de Ciutadans “tot anirà bé”. També ha tret pit per ser els “únics que han posat en marxa el país”.

Francesc Homs, com a portaveu de l’antiga Convergència, ha criticat que “el PP anteposa la llei a la democràcia”. En acabar li ha recalcat que el futur de Catalunya no el decidirà Rajoy, sinó els catalans.