ACN – L’eurodiputat de Junts per Catalunya Carles Puigdemont ha reclamat a la Unió Europea que “avanci” en un “mecanisme democràtic per a l’autodeterminació” en el seu primer discurs com a eurodiputat. “L’autodeterminació és la millor manera de resoldre els conflictes territorials”, ha defensat Puigdemont en el debat parlamentari de la presidència rotatòria de la Unió Europea. Puigdemont ha fet una crida al “diàleg i la negociació” per trobar una “solució política a Catalunya” i ha reivindicat que la qüestió catalana és “un afer europeu” i que serà present en la presidència de torn de la UE. Puigdemont ha rebutjat acceptar preguntes que han demanat els eurodiputats Dolors Montserrat (PP) i Luis Garicano (Cs).
L’expresident ha intervingut aquest matí en el debat sobre les prioritats de la presidència de torn de la UE amb el primer ministre croat, Andrej Plenkovic, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després que aquest dilluns Carles Puigdemont i Toni Comín assistissin al primer ple del Parlament Europeu com a eurodiputats.

Puigdemont vol visitar els presos independentistes

El nou eurodiputat Carles Puigdemont ha avançat que, juntament amb Toni Comín, està treballant per poder visitar els presos independentistes en el marc d’una missió d’eurodiputats prevista per al 23 i 24 de febrer. “Treballem per això; de fet hauríem de poder-ho fer”, ha assegurat l’expresident en una entrevista a RAC1 en què ha remarcat que, segons el principi d’immunitat parlamentària, hauria de poder circular lliurement per tots països de la Unió Europea. En aquest sentit, Puigdemont ha apuntat que vol saber si hi ha “una excepció espanyola” segons la qual tindria immunitat a tots els estats menys a un, i ha indicat que ara és “una responsabilitat directa” de l’Eurocambra.