El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presentat oficialment aquest diumenge el nou executiu format per 22 ministres i amb quatre vicepresidències. Sánchez ha afirmat que serà “un govern d’acció” i ha promès que “aquesta serà i ha de ser la legislatura del diàleg”. Sánchez ha reconegut que aquest any ha estat un any de “vetos i ruptures” i que ara ja és hora de construir ponts cap a una Espanya de col·laboració. Ha conclòs que donarà a la ciutadania el que demana: “Una Espanya de moderació, i no una Espanya de crispació.” Sánchez s’ha mostrat il·lusionat de presentar el seu nou equip i ha afegit, orgullós, que “ningú s’ha negat a assumir cap dels ministeris”.

Les vicepresidències

Carmen Calvo, Vicepresidència Primera i Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica

Manté la Vicepresidència Primera, i en aquesta nova legislatura assumirà també el Ministeri de Presidència. És doctorada en Dret Constitucional i va participar en unes primeres eleccions autonòmiques andaluses l’any 1996.

Pablo Iglesias,Vicepresidència Segona de Drets Socials i Agenda 2030

És actualment líder d’Unides Podem i un dels fundadors juntament a Íñigo Errejon. Gestionarà l’àrea de Drets Socials i Agenda 2030, que reuneix objectius de les Nacions Unides pel desenvolupament sostenible. És llicenciat en Dret i Ciències Polítiques.

Nadia Calviño, Vicepresidència d’Economia i Transformació Digital

Ja va ser ministra d’Economia durant la passada legislatura i ara ocuparà la Vicepresidència d’Economia. Fou directora general de Pressupostos a la Comissió Europea. És llicenciada en Ciències Econòmiques.

Teresa Ribera, Vicepresidència d’Ecologia i Repte Demogràfic

Entre 2004 i 2008 fou directora general de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic. Ostentarà una de les àrees que han estat prioritat en el govern de coalició: remeiar el canvi climàtic. És llicenciada en Dret i diplomada en Dret Constitucional.

Els ministeris

Maria Jesús Montero, portaveu del Govern i Ministeri d’Hisenda

Ja va participar en el govern de l’antiga legislatura, on ja era al capdavant del Ministeri d’Hisenda. Abans de ser ministra, però, ja havia estat consellera d’Hisenda de la Junta d’Andalusia. Ara, a més, serà la portaveu del govern de Sánchez. És llicenciada en Medicina i Cirurgia.

Fernando Grande-Marlaska, Ministeri d’Interior

Després d’ocupar diversos càrrecs en jutjats provincials, va començar a formar part de l’Audiència Nacional, on avui en dia encara hi desenvolupa diverses funcions. Aquest serà el segon any que Grande-Marlaska assumeix el Ministeri d’Interior del govern de Sánchez. És llicenciat en Dret Econòmic.

Arancha González Laya, Ministeri d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació

És subsecretària general de l’ONU i directora executiva del Centre de Comerç Internacional actualment. Entre 2002 i 2005 va exercir de portaveu a la Comissió Europea. És un dels noms nous del nou govern de coalició.

Juan Carlos Campo, Ministeri de Justícia

Jutge de carrera i exsecretari de Justícia del Govern de Zapatero entre 2009 i 2011. És magistrat de l’Audiència Nacional i un dels vocals del Consell General del Poder Judicial.

Margarita Robles, Ministeri de Defensa

Va exercir de ministra de Defensa durant la passada legislatura, i amb la nova legislatura, repeteix càrrec. Quan Sánchez va arribar al poder, la va nomenar portaveu del partit i més tard la posar al capdavant del Ministeri de Defensa. És llicenciada en Dret.

José Luís Ábalos, Ministeri de Transport i Mobilitat

Ábalos seguirà com a ministre de Foment, tot i que ara el Ministeri ha canviat: ara s’anomena de Transport i Mobilitat. És secretari d’Organització del PSOE i repetirà el seu càrrec un any més. És un dels ministres més propers al president Sánchez i que ha estat fonamental durant les negociacions del nou govern.

Isabel Celáa, Ministeri d’Educació

Tot i que en la nova legislatura es manté al capdavant del Ministeri d’Educació, ja no serà la portaveu del Govern de Sánchez, càrrec que ara pertany a Maria Jesús Montero. Va ocupar la vicepresidència primera de la Mesa del Parlament Basc. És llicenciada en Filosofia i Lletres.

Yolanda Díaz, Ministeri de Foment

Forma part de l’executiu de Pablo Iglesias des que es va fundar Unides Podem. El 2005 va assumir el càrrec de coordinadora nacional d’Esquerra Unida, on ja participava abans que Pablo Iglesias hi milités. És llicenciada en Dret.

José Luís Escrivá, Ministeri de Seguretat Social, Inclusió i Migracions

És l’actual president de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal. S’estrena com a ministre en aquest nou equip de govern dirigint l’àrea de Seguretat Social, Inclusió i Migracions.

Reyes Maroto, Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme

Maroto repeteix càrrec en aquest nou executiu entre PSOE i Unides Podem. Va ser secretària de Desenvolupament Sostenible del PSOE a Madrid. És llicenciada en Ciències Econòmiques.

Luís Planas, Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació

Va exercir d’eurodiputat durant diversos anys i va arribar a la vicepresidència del grup socialista del Parlament Europeu. Planas repeteix com a Ministra d’Agricultura en l’executiu de Sánchez. És llicenciat en Dret.

Carolina Darias, Ministeri de Política Territorial i Funció Pública

Ha estat fins ara consellera d’Economia del govern de Canàries i durant quatre anys fou presidenta del Parlament canari. És una històrica militant dels socialistes i en aquesta legislatura ha estat escollida per Sánchez per encarregar-se de la Política Territorial. Llicenciada en Dret.

Irene Montero, Ministeri d’Igualtat

Número dos d’Unides Podem. Després d’unir-se a Podem va ser directiva del gabinet de Pablo Iglesias i més tard va esdevenir la portaveu parlamentaria del partit. És llicenciada en Psicologia.

José Manuel Rodríguez Uribes, Ministeri de Cultura i Esport

Portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista de l’Assemblea de Madrid, secretari en l’executiu federal del PSOE i delegat del Govern de Madrid. Sánchez en el nou executiu l’ha escollit per estrenar-se al capdavant d’un Ministeri, el de Cultura i Esport. És llicenciat en Dret.

Salvador Illa, Ministeri de Sanitat

Actual secretari d’Organització de la formació socialista catalana. Fou alcalde de la Roca del Vallès, on va néixer i ha estat fonamental en les negociacions amb ERC per aconseguir-ne l’abstenció. Entre 2000 i 2016 va desenvolupar diverses activitats a l’Ajuntament de Barcelona.

Pedro Duque, Ministeri de Ciència i Innovació

Fou seleccionat l’any 1992 per formar part del primer equip d’astronautes. Repeteix com a ministre de Ciència i Innovació però perd les competències que ja tenia a les universitats, que ara pertanyen a Manuel Castells. Llicenciat en Enginyeria Aeronàutica.

Manuel Castells, Ministeri d’Universitat

La competència a les universitats abans quedava inclosa dins del Ministeri de Ciència, ara però, s’ha separat i caminarà amb Castells, nom proposat per Ada Colau. És catedràtic de sociologia, economia i expert en societat de la informació. Ha realitzat investigacions la Universitat Oberta de Catalunya.

Alberto Garzón, Ministeri de Consum

Va ser escollit per encapçalar la llista d’Esquerra Unida l’any 2011. Ara serà el nou ministre de Consum del nou govern de coalició entre Unides Podem i els socialistes. És llicenciat en Economia i especialitzat en economia internacional.