Carles Puigdemont i Toni Comín han assistit per primera vegada a un ple d’Estrasburg com a eurodiputats del Parlament Europeu. L’expresident i l’exconseller han ocupat per primera vegada els seus escons, després de la resolució del TJUE que en reconeix la immunitat. El president de l’Eurocambra, David Sassoli, ha informat formalment la resta dels diputats sobre la incorporació de Puigdemont i Comín, que seran al grup dels no adscrits. Tots dos han demanat entrar a l’ALE (Aliança Lliure Europea), però la formació ecologista encara no ha pres cap decisió, que s’espera que arribi aquesta setmana.

Durant els primers minuts de la sessió plenària, Puigdemont i Comín han mostrat un cartell per demanar la llibertat per al president d’Esquerra, Oriol Junqueras. Segons després, un uixer els ha obligat a retirar la pancarta. Fa uns dies, el Parlament Europeu va acatar la resolució del Tribunal Suprem que declarava inhabilitat Junqueras per la sentència del procés. El president de l’Eurocambra ha confirmat, això sí, que Puigdemont i Comín són eurodiputats de ple dret.

Carles Puigdemont i Toní Comín al Parlament Europeu

El líder d’Esquerra ha anunciat que recorrerà al Tribunal General de la Unió Europea contra la decisió del president del Parlament Europeu, David Sassoli, que li va retirar el mandat d’eurodiputat.

Primer dia, acompanyats pel govern català

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha desplaçat fins a Estrasburg per acompanyar Puigdemont i Comín al Parlament Europeu. A la porta de la cambra, Torra ha demanat que se’ls retirin les euroordres que la setmana passada va mantenir-los el jutge Pablo Llarena. El magistrat també ha demanat a l’Eurocambra que els retiri la immunitat.

Torra ha dit que aquest dilluns és un “dia de celebració” perquè Puigdemont i Comín exerciran com a eurodiputats. Ara bé, també ha afirmat que és una “dia de reivindicació” perquè “no hi som tots, falta l’eurodiputat Oriol Junqueras”. En aquest sentit, ha dit que “farem tot el que calgui perquè sigui aquí”. Torra ha anat a Estrasburg flanquejat de part de diversos consellers, com la de Presidència, Meritxell Budó, o el d’Exteriors, Alfred Bosch.

També ha anat fins a Estrasburg el president del Parlament, Roger Torrent, qui ha reclamat “justícia” per a Oriol Junqueras “perquè és eurodiputat i hauria d’estar en llibertat”. Torrent ha acusat la cúpula judicial espanyola de ser “conservadora i euròfoba” en no aplicar la sentència del TJUE que reconeix la immunitat al president d’ERC.

Omplen Estrasburg, de nou

La plataforma Omplim Estrasburg ha organitzat una concentració als voltants del Parlament Europeu que ha comptat amb diversos polítics independentistes com Elsa Artadi, presidenta del Grup Municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona. 

Malgrat el ple d’aquest dilluns, el primer al Parlament Europeu del 2020, no serà fins dimarts quan es podrà sentir parlar per primera vegada Carles Puigdemont a l’interior de la cambra.

El Parlament Europeu rep el suplicatori

El Parlament Europeu ja ha rebut la petició de suplicatori del Tribunal Suprem per suspendre la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín, segons ha confirmat el portaveu de la institució, Jaume Duch, en roda de premsa. El president del Suprem, Carlos Lesmes, ha enviat aquest dilluns el document a Estrasburg. Segons Duch, el text del dossier ha arribat només en castellà. “Cal veure si s’ha de traduir o no”, ha dit.