La compareixença arriba després que el president, Carles Puigdemont, no hagi intervingut al ple del Parlament aquest divendres, com tampoc no va fer-ho en la sessió d’aquest dijous. Puigdemont ha parlat, després de la sessió plenària, acompanyat dels membres del Govern, diputats independentistes, i els 200 alcaldes sobiranistes que han seguit el ple des de l’auditori. A ells, concretament, els ha dirigit un altre missatge: “És a les nostres -a les vostres- mans, continuar enfortint les bases que fan de Catalunya no només una vella nació d’Europa […], sinó sobretot una societat que sempre ha respost pacíficament i cívicament els seus grans reptes democràtics”.

Per la seva banda, el vicepresident, Oriol Junqueras, ha posat la mirada en l’àmbit internacional i ha assegurat que “estem convençuts que arreu del món poden entendre la voluntat dels nostres actes”. En aquest sentit, Junqueras ha apel·lat als “valors universals” i ha expressat el compromís de ser “un sol poble en el sentit que vol ser inclusiu, que vol ser integrador i que vol garantir la igualtat de drets a tots els seus ciutadans”.

Tot plegat, en un escenari amb diversos elements simbòlics. A més de les bares dels 200 alcaldes, s’hi ha vist també una urna de la votació de l’1 d’octubre, diverses pancartes demanant la llibertat dels presidents de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i una bandera de l’ONU.