El PSC demanarà al Ministeri de Justícia que faci reformes legislatives per combatre l’ocupació d’habitatges. El primer tinent d’alcalde i president del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha apuntat que demanarà a Madrid que les comunitats de veïns i propietaris també puguin interposar una denúncia, i no només la propietat de l’habitatge ocupat, tal com passa ara. A més, els socialistes també reclamaran que calgui presentar un document legal de propietat o bé un contracte de lloguer en un termini màxim de 72 hores per evitar el desallotjament. Collboni ho ha anunciat aquest divendres en la presentació del Pacte per la Seguretat, la Convivència i el Civisme a Barcelona.

L’objectiu de la proposta és “protegir els petits propietaris que són víctimes de màfies organitzades”, les quals “s’aprofiten de la vulnerabilitat de famílies”, ha afirmat Collboni. En aquesta línia, la petició que faran a Madrid també busca vetllar per la bona convivència als barris i comunitats de propietaris.

El líder dels socialistes a Barcelona ha afirmat que l’ocupació d’immobles “és un problema que afecta especialment els barris vulnerables de molts municipis metropolitans” i, per això, Collboni defensa que cal actuar “per evitar que es cronifiqui”.

Catalunya concentra el 40 % de les ocupacions a Espanya

Al conjunt de Catalunya, l’any passat les ocupacions de pisos van créixer un 10 % (de 6.638 l’any 2019 a 7.345 dos anys més tard), segons dades del Ministeri de l’Interior. De fet, Catalunya acumula el 40 % de les ocupacions que s’han fet a Espanya aquest any. A Barcelona, van baixar un 7 % entre el 2019 i el 2021 i l’any passat a la ciutat es van ocupar 1.502 pisos. Aquestes dades són “molt preocupants”, segons Collboni, i requereixen “reformes de caràcter normatiu” així com “ser més estricte i eficaç en l’actuació policial”.