El Ple Municipal del mes d’octubre ha donat una primera llum verda a la proposta del govern Collboni per a les ordenances fiscals de l’any 2025. Tal com ja va pasar en la Comissió d’Economia de la setmana passada, el sí de Barcelona en Comú i ERC (sumats als del mateix govern del PSC) han permès que la proposta hagi superat l’aprovació provisional al plenari. En canvi —i sense cap sorpresa—, Junts, el PP i Vox s’han oposat a les ordenances fiscals del 2025.

El document presentat pel govern de Jaume Collboni preveu fer una congelació generalitzada a les taxes i impostos a la ciutadania (excepte la taxa de recollida de residus, que s’augmentarà entre 5 i 10 € anuals), i un encariment de la fiscalitat al sector turístic. En concret, proposa encarir l’IBI a uns 200 hotels de luxe de la ciutat, de l’1 % a l’1,08 %, així com també crear una taxa per als autocars turístics que trepitgin Barcelona. El govern del PSC es va garantir el sí de BComú gràcies a un acord per regular els lloguers de temporada.

Obert a escoltar aportacions de la resta de grups

Per tancar el debat sobre les ordenances fiscals, l’alcalde, Jaume Collboni, ha fet ús del torn de paraula en nom del govern. Ha celebrat el principi d’acord amb comuns i Esquerra perquè les taxes i impostos comencin a caminar perquè “la ciutadania demana a la política acords i ser constructius”, tot i que també ha deixat la porta oberta a incorporar als comptes aportacions que facin la resta de grups de l’oposició, encara que no donin suport a les ordenances, abans que s’aprovin definitivament, al desembre.

Si hi ha al·legacions de la resta de grups, les estudiarem vinguin d’on vinguin, encara que després no hi votin a favor”
Jaume Collboni, alcalde de Barcelona

Precisament durant el període d’al·legacions, Janet Sanz (BComú) ha avisat que queda molt per fer. “Serem absolutament exigents perquè les ordenances corregeixin la deriva elitista del govern”. Jordi Castellana (ERC) ha aplaudit que l’increment dels impostos al sector turístic “permetrà ingressar més a Barcelona per fer millors polítiques i per fer que Barcelona sigui una ciutat on viure bé“.

Des de Junts, Ramon Tremosa ha lamentat que l’acord PSC-BComú-ERC fa albirar un eventual govern tripartit i ha retret que l’Ajuntament, tot i tancar l’any passat amb un superàvit de 51 M €, “segueix amb el pilot automàtic de la pressió fiscal” als ciutadans. Àngels Esteller (PP) ha demanat a Collboni: “Canviï de companys perquè l’esquerra asfixia l’economia”. Finalment, Gonzalo de Oro (Vox) ha qualificat la proposta d’ordenances fiscals com “un atracament als contribuents, en especial als que menys diners tenen”.