L’Ajuntament de Barcelona ha tancat el 2023 amb un superàvit de 51,2 M €. La xifra suposa un canvi de tendència respecte as tres últims anys en què la liquidació dels comptes municipals va ser amb dèficit. Per això, el govern de Jaume Collboni destaca que el consistori ha superat “els efectes negatius” de la pandèmia. Per al tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, la liquidació del 2023 constata que hi ha “capacitat financera” per afrontar el mandat.

A causa de la pandèmia, es va flexibilitzar el sostre de despesa i els ajuntaments van poder tancar exercicis amb dèficit, com en el cas de Barcelona. Pel 2023 ja es preveia liquidar els comptes amb equilibri pressupostari. El gerent municipal, Albert Dalmau, ha detallat que 20 dels 51 M € de superàvit corresponen a pagaments que la Generalitat va fer al consistori a finals del 2023 per afrontar despeses d’aquest any.

Endeutament per sota dels límits

La liquidació del pressupost del 2023 situa el nivell d’endeutament del consistori per sota del límit del 75 % dels ingressos corrents que marca la llei d’hisendes locals. En concret, l’any es va tancar amb un deute d’1.012,9 M €, que representa un 30,5 % dels ingressos. Valls ha apuntat que tot i superar els mil milions, en termes percentuals “estem igual que l’any passat” i que els nivells actuals permeten generar estalvi brut per a inversions.

De fet, l’estalvi brut de l’Ajuntament (la diferència entre ingressos i despesa corrent) se situa en el 16,2 %, amb 534 M €. Pel que fa a l’execució pressupostària, se situa en el 92,2 % (3.337 M €). Si es tenen compte només les inversions, l’execució arriba al 78,5 %, amb 584 M €. El consistori paga els proveïdors a una mitjana de 21,7 dies, segons Dalmau la de Barcelona és “una de les administracions que més d’hora paga”.

En la mateixa roda de premsa, el tinent d’alcaldia Jordi Valls ha confirmat una trobada amb Barcelona en Comú per parlar del pressupost del 2024 i ha admès que hi poden haver coincidències amb els d’Ada Colau.