Des de primera hora del matí les 100.000 paperetes repartides per tota la ciutat amb el nom dels cinc candidats ja esperaven els votants. Els més matiners ho feien convençuts que el procés de primàries és positiu per revitalitzar el partit. És una bona cosa per conèixer els candidats. Aquesta imatge diferent que les coses són més obertes i que no hi participen només els polítics sinó la gent. Hi han participat sobretot militants i simpatitzants, però també molts ciutadans que han signat un full de compromís amb l'ideari socialista i pagat un euro simbòlic per donar suport a aquestes primàries obertes. "Sempre he votat el PSC, últimament em costa molt però avui s'havia de votar. Jo vull que hi hagi llistes obertes." A la seu del PSC de l'Eixample també hi ha votat el sisè precandidat. MANEL FERNÁNDEZ, precandidat a les primàries del PSC A mi m'hauria agradat donar suport a aquell que demostri que està per una regeneració democràtica, que aposti per una austeritat dels càrrecs públics. Però Fernández no ha volgut revelar quin ha estat finalment el seu vot. La seu del PSC Eixample s'ha convertit en un col·legi electoral com la resta d'agrupacions del partit i altres centres cívics. En total 30 punts on es podrà votar fins les 7 de la tarda. On també hi ha hagut molta afluència de votants ha estat a Nou Barris, on la majoria tenien molt clar a qui havien de donar suport. "Andrés, me inspira confianza. Andrés, la del barrio." Des del PSC no s'han volgut fer pronòstics sobre la participació final. De moment s'hi han inscrit 11 mil persones de fora del partit, però al llarg de tota la tarda encara hi ha temps perquè qualsevol ciutadà que encara no ho hagi fet pugui votar per escollir el proper alcaldable socialista de Barcelona.

Les meses electorals s’han obert a les 10.30 h. A primera hora ja hi havia algunes cues per votar tan bon punt obrissin a les agrupacions de Nou Barris, les Corts i l’Eixample. Finalment, els punts de vot que han recollit més participació han estat l’agrupació socialista de Ciutat Vella (amb 611 sufragis), la de Sarrià – Sant Gervasi (436 vots) i la de Nou Barris (426). L’elevada participació al PSC de Ciutat Vella s’explica, en part, pel vot de molts pakistanesos que s’han organitzat per anar-hi a votar plegats: la sospita que ho feien “guiats” o ajudats per representants d’alguna de les candidatures ha estat motiu de polèmica a Twitter.

Els punts amb una participació més minsa han estat el Centre Cívic Bon Pastor (113), l’Associació de Veïns del Besòs (128) i la Casa Groga, el centre cívic del barri de Sant Genís dels Agudells (127).

Experiència sense precedents

El partit confiava a superar àmpliament els 4.200 votants de les primàries de fa tres anys entre l’exalcalde Jordi Hereu i l’exconsellera Montserrat Tura. I ho ha fet. S’ha quedat lluny, però, de les previsions més optimistes que comptaven a superar els 10.000 vots.

La novetat és que ara, després dels canvis introduïts al darrer Congrés Nacional del PSC, en aquestes eleccions podia votar tothom, no només militants i simpatitzants. Els únics requisits són tenir més de 15 anys, estar empadronat a Barcelona i signar un document d’acord amb els valors i principis del PSC. Per votar cal fer una aportació d’un euro, que serveix per sufragar els costos del procés i demostrar que el votant hi té un mínim interès.

Hi ha una trentena de meses electorals repartides per tots els districtes de la ciutat, a les 10 agrupacions socialistes i també en alguns centres cívics o culturals. En aquests punts es pot fer tot el necessari per votar: durant les darreres setmanes, més de 20.000 persones s’han registrat a través d’Internet per votar en aquestes eleccions, però qui no ho hagi fet i estigui interessat pot inscriure-s’hi allà mateix. Per identificar-se, cal presentar el DNI o NIE. El volant d’empadronament a la ciutat només és necessari si l’adreça que figura en aquest document no és la de Barcelona.

Primàries a dues voltes

Aquest dissabte s’ha celebrat la primera volta d’aquestes primàries. Com que cap candidatura ha arribat al 40% de vot i amb més de 10 punts de diferència respecte a la següent, ha quedat automàticament convocada la segona volta el proper dissabte, 5 d’abril. Aquell dia només es podrà triar entre els dos guanyadors d’avui, Jaume Collboni i Carmen Andrés.

Serà l’última fase d’un procés que, després de mesos escalfant motors amb xerrades i debats en què no se sabia qui serien els precandidats, va arrencar definitivament fa dos mesos. Sis noms van acabar fent el pas de presentar-s’hi i van començar a recollir els avals necessaris, de militants i de la ciutadania, per fer-ho. L’autoritat electoral va invalidar els avals presentats per Manel Fernández, així que en la campanya electoral de les darreres tres setmanes només han participat Jordi Martí, Carmen Andrés, Laia Bonet, Rocío Martínez-Sampere i Jaume Collboni. Ara ja només en queden dos.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a